Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ποιά είναι η χειρότερη χώρα για τις μητέρες

Ποιά είναι η χειρότερη χώρα για τις μητέρες

 Χάρη στη βελτίωση της περίθαλψης και το άνοιγμα του εκπαιδευτικού συστήματος στα κορίτσια το Αφγανιστάν δεν είναι πλέον η χειρότερη χώρα παγκοσμίως για να γίνει μητέρα μια γυναίκα, υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση “Σώστε τα Παιδιά”, επισημαίνοντας όμως ότι τα κέρδη που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα είναι επισφαλή.

“Περισσότερες μητέρες επιζούν και λιγότερα παιδιά πεθαίνουν και αυτό πρέπει να το γιορτάζουμε”, είπε η Ρέιτσελ Μαράντο, η διευθύντρια του τμήματος Προάσπισης και Κινητοποίησης της οργάνωσης στην Καμπούλ.

Στο “Δείκτη των Μητέρων” το Αφγανιστάν άλλαξε φέτος θέση με το Νίγηρα, στη δυτική Αφρική, ο οποίος κατατάσσεται πλέον τελευταίος. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι μεταξύ 2003-8 αυξήθηκαν οι γέννες στις οποίες βοηθά τις επίτοκες κάποιος εκπαιδευμένος γιατρός ή μαία, από το 14% στο 24%. Επιπλέον, ο αριθμός των κοριτσιών που φοιτούν σε σχολεία έφτασε από το μηδέν που ήταν το 2001 στα 2,5 εκατομμύρια σήμερα.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν φαίνεται ότι κερδίζουν τη μάχη για τα δικαιώματά του στην εκπαίδευση, τη δουλειά και την πολιτική μετά τον αποκλεισμό τους από την κοινωνία που είχαν επιβάλει οι Ταλιμπάν μέχρι το 2001. Η θέση τους όμως παραμένει δυσχερής και η Μαράντο προειδοποίησε ότι τα όποια κέρδη μπορεί εύκολα να χαθούν.

Το 80% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού της χώρας προέρχεται από ξένη βοήθεια και το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι θα πέσει δραματικά μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, στα τέλη του 2014. Ο Ρικ Μάνινγκ, διευθυντής του νοσοκομείου Cure International στην Καμπούλ, είπε ότι υπάρχουν “ενθαρρυντικές ενδείξεις” πως η ζωή των γυναικών και των παιδιών τους βελτιώνεται, αλλά προειδοποίησε: “Είναι κάτι πιο περίπλοκο από το να ξοδεύουμε χρήματα. Το θέμα είναι να έχουμε τους σωστούς ανθρώπους ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται ορθά”. Το Cure International διαθέτει μία από τις πέντε μονάδες εντατικής θεραπείας για πρόωρα νεογέννητα σε όλη τη χώρα. “Σχεδόν όλα τα βρέφη που διακομίζονται εδώ θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Χρειάζονται επομένως περισσότερες θερμοκοιτίδες, περισσότερες μονάδες και προσωπικό για να τις επανδρώσει”, πρόσθεσε ο Μάνινγκ.

Την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους Ταλιμπάν απαγορευόταν στις γυναίκες η πρόσβαση στα νοσοκομεία. Δεν επιτρεπόταν επίσης να βγουν από τα σπίτια τους αν δεν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους, γεγονός που επιδείνωσε την υγεία τους και αύξησε την παιδική θνησιμότητα. Για τη Χαλίμα, ο γιος της οποίας υποβλήθηκε δωρεάν σε επέμβαση αποκατάστασης λαγώχειλου στο Cure, η ζωή έχει βελτιωθεί σημαντικά. “Την εποχή εκείνη κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν”, είπε η αγράμματη γυναίκα από την επαρχία Μπαμιγιάν.

Η Μαράντο τόνισε ότι στο Αφγανιστάν υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των αστικών κέντρων και των αγροτικών περιοχών, όπου η ζωή συνεχίζεται σχεδόν όπως ήταν πριν από μια δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά υποσιτίζονται και το 60% από αυτά παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Καθημερινά καταγράφονται 275 θάνατοι παιδιών σε μια χώρα με πληθυσμό 30 εκατομμύρια.

“Υπάρχουν πολλές γυναίκες και πολλές μητέρες που μπορεί να μην δουν ποτέ στη ζωή τους γιατρό ή νοσοκόμα”, κατέληξε η Μαράντο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε