Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποια γαλλογερμανική κόντρα; Σόιμπλε-Μοσκοβισί έδωσαν όρκους… αγάπης

Ποια γαλλογερμανική κόντρα; Σόιμπλε-Μοσκοβισί έδωσαν όρκους… αγάπης

Το πρωτοσέλιδο της Liberation προκάλεσε αίσθηση. Και έκανε φωνές τους ψιθύρους πως Γαλλία και Γερμανία είναι στα μαχαίρια.

Με άλλο ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ανοιχτό (αυτό με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσκοβισί αποφάσισαν να διαλύσουν τις υποψίες και να δείξουν ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Liberation με φόντο την Άγκελα Μέρκελ: Βερολίνο σε Παρίσι: Προσοχή!
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ecofin, οι υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τις φήμες πως βρίσκονται στα… μαχαίρια εξαιτίας των δημοσιευμάτων που ήθελαν τον Σόιμπλε να έχει ζητήσει από Γερμανούς σοφούς να εξετάσουν προτάσεις μεταρρυθμίσεων για τη Γαλλία.

“Δεν υπάρχει τίποτε να αιωρείται ανάμεσα στις δύο χώρες”, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. “Εργάζομαι με εμπιστοσύνη μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου. Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανα ήταν σ’ αυτόν, το πρώτο μου ταξίδι επίσης”, επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Γερμανός ομόλογός του επιδοκίμασε τα λεγόμενα του Μοσκοβισί διαβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις τους είναι “πολύ φιλικές” και επέμεινε να καθησυχάσει σχετικά με την υγεία της γαλλικής οικονομίας.
“Έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης. Δεν βαθμολογούμε τους άλλους (…). Έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας”, διαβεβαίωσε μετά τις διαρροές περί φόβων του Βερολίνου για μια πιθανή οικονομική απώλεια στήριξης της Γαλλίας. Ερωτηθείς αν η Γαλλία είναι “ο ασθενής της ευρωζώνης”, ο Σόιμπλε έσπευσε να απαντήσει αρνητικά.
ΦΩΤΟ REUTERS
“Δεν υπάρχει ανάμιξη, υπάρχουν δύο χώρες με συνείδηση του καθήκοντός τους στους κόλπους της ΕΕ, με συνείδηση της ευθύνης που μοιράζονται”, δήλωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε “πλήρη συμφωνία” με τον ομόλογό του στο θέμα της Ελλάδας. Δηλαδή αποκλείουν και οι δυο μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η συνέντευξη δόθηκε 48 ώρες πριν από μια επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στο Βερολίνο, όπου θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την οικονομία της Γαλλίας και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία: Να δοθούν σε μια δόση 44 δις ευρώ στην Ελλάδα

O oργισμένος διάλογος Γιουνκέρ Λανγκάρντ για το αστρονομικό ελληνικό χρέος

Και ο Σόιμπλε το βιολί του: μη ρεαλιστικός ο στόχος για την Ελλάδα

Έρχονται νέα μέτρα 6,4 δις ευρώ μέχρι τον Μάρτιο-Διαβάστε πως μας δένουν χειροπόδαρα με ρήτρες και παγίδες στο νέο Μνημόνιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε