Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ποια κατάπαυση πυρός; 18 νεκροί στη Μιζράτα – Υποχωρούν στα ανατολικά οι αντάρτες – Βομβαρδίζεται η Ατζνταμπίγια

ΦΩΤΟ REUTERS

Όπως δεν ίσχυσε η κατάπαυση πυρός που είχε ζητήσει ο ΟΗΕ έτσι δεν ίσχυσε και στη Μιζράτα. Εκεί, οι μάχες συνεχίζονται και μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι. Αεροπορική επίθεση στην Ατζνταμπίγια.

Μετά την Τρίπολη, ήταν η σειρά της Ατζνταμπίγια. Αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης αεροπορική επιδρομή κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι δυτικά της πόλης Ατζνταμπίγια.

Μετά το τέλος της επιδρομής, μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού πολλών εκατοντάδων μέτρων ήταν ορατή από μακριά, μετάδωσαν δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή.

Η προέλαση των εξεγερμένων έχει σταματήσει και τώρα είναι η σειρά των κυβερνητικών να αντεπιτεθούν. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι αντάρτες οπισθοχωρούν προς τα ανατολικά μετά από τους βομβαρδισμούς με ρουκέτες και πυρά εναντίον τους, αφήνοντας έτσι τις κυβερνητικές δυνάμεις να προελαύνουν προς τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας.

Οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, προελαύνουν προς την Μπρέγκα. Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι είδε δεκάδες εξεγερμένους πεζούς ή με οχήματα να αποχωρούν από την Μπρέγκα φτάνοντας στην Ατζνταμπίγια, εγκαταλείποντας με ταχύτητα τα εδάφη που με την ίδια ταχύτητα είχαν καταλάβει. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους εξεγερμένους η Μπρέγκα έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Καθώς οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται, γιατρός που εργάζεται στη Μιζράτα αλλά και εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφεραν πως οι πιστοί στον Καντάφι στρατιώτες σκότωσαν, την Τρίτη, 18 άτομα. «Έριξαν οβίδες και ρουκέτες στα τυφλά σε πολλές περιοχές της πόλης», είπε ο αντάρτης, ενώ σύμφωνα με τον γιατρό ανάμεσα στου 18 νεκρούς είναι και μια τετραμελής οικογένεια.

Ανοιχτή στον εξοπλισμό των ανταρτών η Βρετανία – Νέο ρήγμα στη Συμμαχία
Απόφαση δεν έχει πάρει, αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τους αντάρτες της Λιβύης η κυβέρνηση Κάμερον. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, στηριζόμενος στο… ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Μπορεί το εμπάργκο όπλων να ισχύει ακόμη, αλλά η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών όπου ζουν άμαχοι, «ερμήνευσε» ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Η άποψή μας είναι ότι αυτό δεν αποκλείει απαραιτήτως την παροχή βοήθειας σε αυτούς που προστατεύουν αμάχους σε ορισμένες περιστάσεις», προσέθεσε.

Γαλλία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στο ότι πρέπει να συζητηθεί η πιθανότητα προσφοράς όπλων στους εξεγερμένους της Λιβύης. Αλλά δεν είναι όλες οι χώρες που συγκροτούν τη διεθνή συμμαχία σύμφωνες με τον εξοπλισμό των ανταρτών. Και αυτό είναι το νέο «μέτωπο» που έχει ανοίξει!

Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι ελεύθερα να εξοπλίσουν τους Λίβυους εξεγερμένους που μάχονται το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά κάνοντας κάτι τέτοιο θα προέβαιναν σε μια παραβίαση της απόφασης 1973 των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, Ρικάρντο Σέσα.

Ο Σέσα καταλήγοντας επέμεινε ότι το να δοθούν όπλα στους Λίβυους εξεγερμένους «δε συζητείται στις δομές της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας ούτε και εντός της σφαίρας αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, η Βρετανία απέλασε πέντε Λίβυους διπλωμάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πράξεις της λιβυκής κυβέρνησης και επειδή μπορεί να αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ. Ανάμεσα στους απελαθέντες και ο στρατιωτικός ακόλουθος.

Απέλασαν δημοσιογράφο του Reuters
Τον ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, τον Μάικλ Γκεόργκι, Αμερικανό πολίτη που ζει τώρα στο Πακιστάν, απέλεσε η λιβυκή κυβέρνηση. Ο Γκεόργκι βρισκόταν στην Τρίπολη από τις 28 Φεβρουαρίου μαζί με μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων. Την Τρίτη διατάχθηκε να αποχωρήσει από το λιβυκό έδαφος και αναχώρησε ήδη για τη γειτονική Τυνησία.

«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των λιβυκών αρχών να απελάσουν τον ανταποκριτή μας και λυπόμαστε επίσης γιατί δεν δόθηκε από μέρους τους καμία εξήγηση για την απέλασή του» ανέφερε ο διευθυντής του Ρόιτερς Στέφεν Άντλερ.

«Αποστασίες» από το στρατόπεδο Καντάφι «βλέπει» ο Ζιπέ
Μια μέρα μετά τη διεθνή Σύνοδο για το μέλλον της Λιβύης που φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τις «πρώτες αποστασίας» από το περιβάλλον Καντάφι, μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Είχε προηγηθεί ανάλογη εκτίμηση από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη ανακοίνωσε, στο μεταξύ, πώς όσοι από τους πιστούς του Καντάφι αποφασίσουν να τον εγκαταλείψουν δεν θα διωχθούν από τους εξεγερμένους.

Και τώρα, απειλή μηνύσεων!

Μήνυση κατά οποιασδήποτε διεθνούς εταιρείας συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι ελέγχουν κάποιο μέρος από την πετρελαϊκή υποδομή της χώρας, θα υποβάλει η κυβέρνηση της χώρας μετέδωσε ο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Το λιβυκό κράτος θα υποβάλει μήνυση κατά οποιασδήποτε πλευράς συνάψει συμφωνίες για λιβυκό πετρέλαιο με άλλες πλευρές εκτός της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Νέες εκρήξεις στην Τρίπολη – Ομπάμα: “Ο Καντάφι έχει εξασθενήσει σημαντικά”

Που είναι σήμερα η κόρη του Καντάφι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε