Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα

Ποιος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα

Είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώτος Αφροαμερικανός… κάτοικος του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος που τόλμησε το αυτονόητο, να δώσει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε όλους και γι’ αυτό παραλίγο να χάσει τις εκλογές.

Το όνομά του είναι Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Ακόμη ένα «ταμπού» που έσπασαν οι Αμερικανοί όταν το 2008 τον ψήφισαν για να διαδεχτεί τον Τζορτζ Μπους, να βγάλουν δηλαδή πρόεδρο που τον λένε Χουσεΐν. Όπως έχει δηλώσει, πολύ θα ήθελε να μπορεί να χρησιμοποιεί το μεσαίο του όνομα. Αλλά είπαμε, μη σπάσουν κι όλα τα ταμπού!

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στη Χαβάη (κι ας υποστηρίζει άλλα ο Ντόναλντ Τραμπ). Ο πατέρας του ήταν από την Κένυα και η μητέρα του λευκή Αμερικανίδα. Μεγάλωσε στη Χονολουλού, αλλά πέρασε τέσσερα χρόνια (από τα 6 έως τα 10) στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου είχαν μετακόμιση η μητέρα του και ο Ινδονήσιος πατριός του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα με τη μητέρα, την αδερφή του και τον παπού του
Παντρεύτηκε τη Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον στις 3 Οκτωβρίου του 1992. Γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν όταν και οι δυο εργάζονταν στο νομικό γραφείο Sidley Austin. Είναι πατέρας δυο κοριτσιών, της Μάλια που γεννήθηκε το 1998 και της Σάσα, που γεννήθηκε το 2001.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια και από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το Φεβρουάριο του 2007 ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008. Για να φτάσει ως εκεί, όμως, έπρεπε να νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές τη Χίλαρι Κλίντον. Με τους νέους να είναι στο πλευρό του, ο Ομπάμα κατάφερε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών. «Αντάμειψε» τη Χίλαρι με τη θέση της υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του.

Τον Αύγουστο του 2008 συνελήφθη στο Μαϊάμι ένας άνδρας που απειλούσε ότι θα σκότωνε τον Ομπάμα. Τον ίδιο μήνα συνελήφθησαν στο Ντένβερ τέσσερα άτομα που σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν με καραμπίνα, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης του Δημοκρατικού κόμματος.

Στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου του 2008, αντίπαλός του από πλευράς Ρεπουμπλικάνων ήταν ο Τζον ΜακΚέιν. Μια μέρα πριν από τις εκλογές, έμαθε ότι η γιαγιά του Μαντελίν Ντούνχαμ, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 86 ετών.
Νίκησε τον ΜακΚέιν λαμβάνοντας το 52,92% των ψήφων με 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% με 173 εκλέκτορες του αντιπάλου του.

Στις 20 Ιανουαρίου 2009, σε μια φαντασμαγορική τελετή, έδωσε τον όρκο για να είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά ο δικαστής Ρόμπερτς είχε κάνει λάθος μια λέξη και ο Ομπάμα έδωσε ξανά τον όρκο μια μέρα μετά.

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του: υπέγραψε διάταγμα για να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ανακοίνωσε (τον Φεβρουάριο του 2009) ότι τους επόμενους 18 μήνες θα τερματιστούν οι επιχειρήσεις στο Ιράκ και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σε 17.000.

Στις 9 Οκτωβρίου 2009 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Σύμφωνα με την επιτροπή, ο λόγος ήταν «το όραμά του και η δουλειά του για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Έγινε ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ και τέταρτος συνολικά, που κέρδισε το βραβείο.

Αυτό όμως για το οποίο θα μείνει στην Ιστορία είναι ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν και το νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη. Μόνο που αυτό (το νομοσχέδιο για την υγεία) ήταν που παραλίγο να του στοιχίσει τη δεύτερη θητεία. Μαζί με την κακή εμφάνιση στο πρώτο debate…

Το νομοσχέδιο Patient Protection and Affordable Care του 2010, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του εύρους 2,8 τρισεκ. δολαρίων από τη δεκαετία του ’60, στοχεύει στην επέκταση της υγειονομικής κάλυψης περισσότερων των 30 εκατ. Αμερικανών αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ NEWSIT ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε