Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ποιός είναι ο πιο ισχυρός άνδρας του πλανήτη;

Ο κ.Νο1 και ο κ.Νο19 ΦΩΤΟ REUTERS

Είναι κινέζος, θέλουμε να γίνει φίλος μας, να μας βγάλει από το αδιέξοδο και τον λένε Χου Ζιντάο.

O πρόεδρος της Κίνας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του περιοδικού «Forbes» με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη, εκτοπίζοντας τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο πρόεδρος Χου «εξουσιάζει σχεδόν δικτατορικά 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού» και σχολιάζει: «Σε αντίθεση με τους ομολόγους του από τη Δύση, ο Χου μπορεί να εκτρέπει ποταμούς, να χτίζει πόλεις, να φυλακίζει αντιφρονούντες και να λογοκρίνει το Διαδίκτυο, χωρίς την παρέμβαση των ενοχλητικών γραφειοκρατών ή των δικαστηρίων».

Ο πρόεδρος Ομπάμα απλώς υπέστη «ένα είδος ήττας» ύστερα από τη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με το «Forbes».

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ένας μονάρχης που ασκεί εξουσία χωρίς Βουλή και αντιπολίτευση: ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθούν στην τέταρτη θέση ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πέμπτη ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ και στην έκτη η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατέχει τη 19η θέση, ενώ ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Mπιν Λάντεν την 57η.

Χθες ο πρόεδρος Σαρκοζί υποδέχθηκε τον πρόεδρο Χου, ο οποίος ξεκίνησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Η προηγούμενη επίσκεψη του κινέζου προέδρου ήταν το 2004, ενώ μεσολάβησε το πάγωμα των γαλλοκινεζικών σχέσεων, ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο κ. Σαρκοζί με τον Δαλάι Λάμα το 2008. Σήμερα όμως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εξομαλυνθεί χάρη στη «διπλωματία των συμβολαίων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γαλλικός Τύπος, η οποία δεν αφήνει περιθώριο νύξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Γάλλοι ελπίζουν να υπογραφούν σημαντικά συμβόλαια με τους Κινέζους στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Το μεγαλύτερο (ύψους 19 δισ. δολαρίων) είναι στην Αirbus για μια παραγγελία άνω των 100 αεροπλάνων διαφόρων τύπων, κυρίως Α-320. Αλλο μεγάλο συμβόλαιο (ύψους 3 δισ. δολαρίων) θα υπογραφεί με τη γαλλική Αreva για την προμήθεια 20.000 τόνων ουρανίου σε έξι χρόνια.

Η εξόρυξη γίνεται στην πρώην γαλλική αποικία του Νίγηρα. Το πυρηνικό καύσιμο θα διοχετευθεί σε γαλλικής κατασκευής πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος στην Κίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε