Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ποιός ευθύνεται που η Μέρκελ ήρθε στην εξουσία του κόμματός της

Ποιός ευθύνεται που η Μέρκελ ήρθε στην εξουσία του κόμματός της

Το όνομά του είναι Καρλχάιντς Σράιμπερ και μόλις αποφυλακίστηκε.

Ο Γερμανοκαναδός έμπορος όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ, 78 ετών, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αφορούσε τη χρηματοδότηση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ τη δεκαετία του 1990, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ενός γερμανικού δικαστηρίου.

Το σκάνδαλο αυτό οδήγησε στην πτώση του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ και επέτρεψε στην Άγκελα Μέρκελ να αναλάβει την προεδρία του κόμματος το 2000.

Το πολυμελές πρωτοδικείο του Άουγκσμπουργκ είχε ζητήσει από τις 15 Μαΐου να αποφυλακιστεί ο Σράιμπερ λόγω της κατάστασης της υγείας του. Θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να παρουσιάζεται καθημερινά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν προσφύγει κατά της αποφυλάκισης του 78χρονου, όμως το Εφετείου του Μονάχου δέχτηκε τελικά την πρόταση του πρωτοδικείου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κυρίως επειδή ο Σράιμπερ υπέστη καρδιακή προσβολή μέσα στη φυλακή.

Ο Καρλχάιντς Σράιμπερ εκδόθηκε στη Γερμανία από τον Καναδά το 2009 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για φοροδιαφυγή ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 1988-1993. Ο Σράιμπερ ήταν άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είχε ενθυλακώσει 33,1 εκατομμύρια ευρώ σε προμήθειες στο πλαίσιο συμφωνιών για αγοραπωλησία όπλων, όπως αρμάτων Fuchs στη Σαουδική Αραβία, ελικοπτέρων στον Καναδά και αεροσκαφών στην Ταϊλάνδη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε