Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Κανείς δεν ήξερε που κρυβότανε και εμφανιζότανε μόνο όταν ήθελε να στείλει τα περιβόητα πλέον μηνύματα του κατά της Δύσης.

O Οσάμα Μοχάμεντ Αουάντ μπιν Λάντεν, γνωστότερος ως Οσάμα μπιν Λάντεν, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1957 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
 
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και πολύ νωρίς δημιούργησε μεγάλη τεχνική εταιρεία η οποία και ανέλαβε σχεδόν τα περισσότερα έργα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως δρόμους, λιμένες, εγκαταστάσεις, αναμορφώσεις οάσεων σε πόλεις κ.λπ. Από τις δραστηριότητες αυτές αποκόμησε τεράστιο πλούτο.

Στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του και σ΄ άλλες όμορες αραβικές Χώρες με τεράστια οικονομικά οφέλη με συνέπεια ν΄ αυτοανακηρυχθεί εμίρης (=αρχηγός) και να δημιουργήσει μια μουσουλμανική εθνικιστική οργάνωση που τα μέλη της προέρχονται απ΄ όλο τον αραβικό χώρο και κυρίως της άλλοτε Μεσοποταμίας εκτεινόμενη μέχρι και το Πακιστάν.
 

 
Σήμερα θεωρείται ο ηγέτης της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, και ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανά τον κόσμο. Πιστεύεται ότι κρυβόταν στα βουνά του Αφγανιστάν ή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών υπήρεσιών ασφαλείας, του Πακιστάν. Κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε αφού σκοτώθηκε στο Πακιστάν σε μια έπαυλη στο Ισλαμαμπάντ που σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος είχε κατέβει από τα βουνά και έμενε εκεί.
 
Τρομοκρατική δράση
 
Το 1998 εξέδωσε διάταγμα για τους Μουσουλμάνους, ζητώντας τους να σκοτώσουν όλους τους πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους, μέχρι να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το Ισραήλ. Κατηγορείται για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και στην Κένυα και εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 2.988 ανθρώπων. Είναι πατέρας περισσότερων από 24 παιδιών, 11 από τα οποία απέκτησε από την συζυγό του Νατζούα.
 
Φήμες για θάνατο
 
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2006, η γαλλική εφημερίδα L’Est Républicain έγραψε ότι σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών (DGSE) ο Μπιν Λάντεν είχε πεθάνει στο Πακιστάν στις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο θάνατος του Σαουδάραβα κροίσου προήλθε πιθανότατα από τυφοειδή πυρετό. Οι γαλλικές και οι αμερικανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε