Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιος πρόδωσε το κρησφύγετο της Άννας Φρανκ;

Ποιος πρόδωσε το κρησφύγετο της Άννας Φρανκ;

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Το μυστήριο δεκαετιών έχει αναλάβει να λύσει ο πρώην πράκτορας του FBI Βινς Πάνκοουκ. Τέθηκε επικεφαλής μίας επίλεκτης ομάδας ερευνητών.

Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων θα επιχειρήσει να εντοπίσει ποιος πρόδωσε το κρησφύγετο της Άννας Φρανκ. Η κίνηση αυτή οδήγησε στη σύλληψη της Αννας Φρανκ, της οικογένειας και των φίλων τους το 1944 στο Άμστερνταμ.

«Είναι η πιο παλιά ανοικτή υπόθεση στην Ιστορία. Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες στο παρελθόν αλλά είναι σαφές πως έχουν γίνει λάθη. Ακόμη παραμένουν κενά και θα εστιάσουμε στα κενά τούτα για να βρούμε απαντήσεις».

Αυτό, τονίζει ο Πάνκοουκ σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Ο 59χρονος Αμερικανός, ζει στη Φλόριδα, αλλά πλέον έχει μετακομίσει στο Άμστερνταμ για τους σκοπούς της έρευνας. Δούλεψε επί 27 χρόνια στο FBI μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2014. Στην υπόθεση τον ενέπλεξε ένας φίλος του Ολλανδός.

«Μία μέρα μου τηλεφώνησε και με ρώτησε εάν θα ήθελα να επιστρέψω στην ενεργό δράση. Να επιλύσω μία ανοικτή υπόθεση που παραμένει επί δεκαετίες ανοικτή. Δεν μπόρεσα να πω όχι», λέει ο ίδιος.

20 ειδικοί στο κυνήγι του προδότη της Άννας Φρανκ

Ο Πάνκοουκ θα τεθεί επικεφαλής μίας ομάδας 19 ειδικών. Μεταξύ αυτών εγκληματολόγοι και αστυνομικοί. Η έρευνα, χρηματοδοτείται από τους ίδιους και από δωρεές όσων ενδιαφέρονται να δουν λυμένο ένα από τα μεγάλα αινίγματα της Ιστορίας.

Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνικά μέσα της τελευταίας δεκαετίας. Μεταξύ αυτών και προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει και προσφέρει η ολλανδική εταιρεία Xomnia. Η εταιρεία, εξειδικεύεται στην επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνώσουμε όλες τις λεπτομέρειες της κράτησής της και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα», τονίζει ο Πάνκοουκ.

Η ολλανδική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει δύο μεγάλες έρευνες, το 1948 και το 1963.

Και οι δυο, είχαν εστιάσει στο πρόσωπο του Βίλχελμ φαν Μάαρεν. Ήταν ένας από τους εργαζόμενους στο κατάστημα κάτω από την σοφίτα όπου βρισκόταν το κρησφύγετο της οικογένειας της Άννας Φρανκ. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να ταυτοποιεί τον φαν Μάαρεν ως αυτουργό της προδοσίας.

«Δεν ήσαν πραγματικές έρευνες. Είχαν εστιάσει σε μόνο ένα πρόσωπο και άφηναν αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Επιπλέον, εκείνος δεν είχε πρόσβαση στην προσθήκη του καταστήματος, όπου είχε κατασκευασθεί το κρησφύγετο όπου κρύβονταν. Έτσι δεν θα μπορούσε μετά βεβαιότητος να γνωρίζει ότι εκείνοι κρύβονταν εκεί».

Χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα θα ρίξουν φως στην προδοσία της Αννας Φρανκ

Ο ίδιος έχει περάσει άπειρες ώρες διαβάζοντας εμπιστευτικά έγγραφα, που είχαν αποσταλεί στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο.

Όπως τόνισε, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας διατηρούσαν καταλεπτώς όλα τα αρχεία των κρατουμένων τους και πολλούς καταλόγους με καταδότες τους.

Τα περασμένα χρόνια θεωρείτο πως τα έγγραφα που αναφέρονταν στην υπόθεση της Άννας Φρανκ έχουν καταστραφεί σε έναν βρετανικό βομβαρδισμό το 1944.

Όμως στην ουσία υπάρχουν ακόμη «με κάποιο ξεθώριασμα από το νερό, ή καμμένα σε κάποια σημεία», πλην όμως αναγνώσιμα.

Όταν διάβασε αυτή τη λεπτομέρεια, ο Πάνκοουκ αισθάνθηκε «πολύ πιο αισιόδοξος» για την πιθανή επίλυση του αινίγματος.

«Πολλοί εξ όσων ζούσαν τότε στο Άμστερνταμ, πέρασαν κατόπιν στις ΗΠΑ, την Κούβα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τώρα μπορούν να βοηθήσουν. Έχουμε λάβει περίπου 200 νέες πληροφορίες, κάποιες σημαντικές, άλλες όχι. Όμως και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ» της υπόθεσης».

Θέλουν να έχουν καταλήξει έως τις 4 Αυγούστου 2019

Για την ερευνητική ομάδα θα ήταν σημαντικό να κατόρθωναν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας την 4η Αυγούστου 2019. Την ημέρα που συμπληρώνονται 75 χρόνια από την σύλληψη της Άννας Φρανκ.

Η Άννα Φρανκ πέθανε τον Φεβρουάριο του 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν στη Γερμανία.

Το διάσημο ημερολόγιό της, είχε ανακαλυφθεί αργότερα και θεωρείται ως ένα από τα πιο συνταρακτικά τεκμήρια της εποχής εκείνης.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ / NEWS TEAM INTERNATIONAL

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις