Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ποιος “σκότωσε” τον Μπόρις Μπερεζόφσκι;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δώσει η βρετανική Αστυνομία. Ήδη, έγινε μια πρώτη έρευνα στο σπίτι του Μπόρις Μπερεζόφσκι, Ρώσου ολιγάρχη και ορκισμένου εχθρού του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λονδίνο και τα σενάρια συνωμοσίας άρχισαν να… υφαίνονται μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του.

Πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν πως μόλις πριν μια εβδομάδα, με χειρόγραφη επιστολή του, ο Μπερεζόφσκι είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Πούτιν, παρακαλώντας τον να του επιτρέψει να επιστρέψει στην πατρίδα.

Σήμερα Κυριακή, οι ειδικοί ερευνητές της βρετανικής αστυνομίας για πυρηνικές, ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές απειλές ανακοίνωσαν ότι “δεν βρήκαν κάτι ύποπτο” στο σπίτι του Ρώσου μεγιστάνα στο Άσκοτ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, όπου ζούσε εξόριστος.

“Οι ειδικοί ερευνητές δεν βρήκαν κάτι ύποπτο στην κατοικία και διεξάγουμε τώρα τις συνήθεις έρευνες”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας της κοιλάδας του Τάμεση.

Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Σάιμον Μπόουντεν δήλωσε πως, “υπό το φως των συμπερασμάτων των ειδικά εκπαιδευμένων ερευνητών”, ήρθη στο μεγαλύτερο μέρος του ο αποκλεισμός της περιοχής γύρω από την ιδιοκτησία, στον οποίο είχε προχωρήσει νωρίτερα η αστυνομία.

“Το εγκληματολογικό τμήμα διεξάγει τώρα μια πλήρη και σε βάθος έρευνα για να προσδιορίσει τις συνθήκες του θανάτου” του Μπερεζόφσκι, διευκρίνισε η αστυνομία.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, επί σειρά ετών αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 67 ετών σε συνθήκες που η βρετανική αστυνομία χαρακτήρισε “ανεξήγητες”, ενώ ένας Ρώσος δικηγόρος υποστηρίζει πως ο Μπερεζόφσκι αυτοκτόνησε.

Ήταν ένας “ανίσχυρος εχθρός”, η επιρροή του οποίου “πλησίαζε το μηδέν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ.
Οι επικρίσεις που διατύπωνε από το Λονδίνο ο Μπερεζόφσκι εναντίον του ρωσικού καθεστώτος άφηναν “αδιάφορο” τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Πέσκοφ μιλώντας στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι είχε “ένα πολύ σημαντικό ρόλο” στη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990, πριν από την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία και την εξορία του ολιγάρχη στο Λονδίνο, παραδέχθηκε ο Πέσκοφ.

“Θα απέφευγα να υπερτιμήσω το ρόλο του στη δεκαετία του 2000, ήταν μάλλον ελάχιστος. Δεν είχε απολύτως καμιά επιρροή εδώ (στη Ρωσία) και το ενδιαφέρον για το πρόσωπό του στην Αγγλία μειωνόταν και ο ρόλος του περιοριζόταν, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο στο μηδέν”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεκρός βρέθηκε ο Μπόρις Μπερεζόφσκι

Ο Αμπράμοβιτς νικητής στη νομική μάχη της χρονιάς – Όλο το παρασκήνιο της δίκης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε