Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ποιος θα αγοράσει την Le Monde;

Το κτίριο της γαλλικης εφημερίδας Le Monde στο Παρίσι. ΦΩΤΟ REUTERS
Το κτίριο της γαλλικης εφημερίδας Le Monde στο Παρίσι. ΦΩΤΟ REUTERS
Ποιος θα σώσει τη «Μonde»; Αντιμέτωπη µε το φάσμα της χρεοκοπίας, η ιστορική εφημερίδα αναζητά αγοραστή. Οι υποψήφιοι µνηστήρες είναι πολλοί, αλλά κάποιοι από αυτούς δεν αρέσουν στον Νικολά Σαρκοζί.
 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει τον πιο σοβαρό λόγο στους δηµοσιογράφους να ανησυχούν για την ανεξαρτησία τους.
 
Ήταν το 1944, λίγο µετά την απελευθέρωση του Παρισιού από τη ναζιστική κατοχή, όταν ο δηµοσιογράφος Ιµπέρ Μπεβ – Μερί έθετε τα θεμέλια µιας εφηµερίδας στο πνεύµα της γαλλικής αντίστασης: Η «Μonde» – σύµφωνα µε τη δέσµευσή του – θα ήταν «πολιτικά, οικονοµικά και ηθικά» ανεξάρτητη. Για να διαφυλάξει αυτή την αρχή, ο Μπεβ – Μερί παραχώρησε στους δηµοσιογράφους της εφηµερίδας ασυνήθιστες εξουσίες: η πλειοψηφία των µετοχών θα περνούσε στα χέρια τους ενώ η τοποθέτηση του διευθυντή και του εκδότη θα γινόταν από τους ίδιους.
 
Το πρώτο φύλλο της «Le Μonde» κυκλοφόρησε τον Δεκέµβριο εκείνης της χρονιάς. Σχεδόν 65 χρόνια από τότε, ο ένας από τους τρεις πυλώνες τής ανεξαρτησίας της ιστορικής εφηµερίδας τρίζει. Η «Μonde» αναζητά αγοραστή και περίπου 100 εκατοµµύρια ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μέσα στις επόµενες ηµέρες, οι δηµοσιογράφοι θα απολέσουν οριστικά την πλειοψηφία των µετοχών. «Είναι αναµφίβολα µια ιστορική καµπή» σηµείωνε ο σηµερινός διευθυντής της εφηµερίδας Ερικ Φοτορινό σε άρθρο του που δηµοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου µε το οποίο ενηµέρωνε τους αναγνώστες για τις εξελίξεις.
 
 
«Η “Μonde” είναι σαν τράπεζα: πολύ µεγάλη για να καταρρεύσει» δήλωνε προ ηµερών στην «Ιnternational Ηerald Τribune» ο Τιερί Ντισάρ, δηµοσιογράφος και καθηγητής στο γαλλικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών. «Παρά τα προβλήµατά της, παραµένει η καλύτερη γαλλική εφηµερίδα» ήταν η εκτίµησή του. Για την «καλύτερη γαλλική εφηµερίδα» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετοί µνηστήρες. Μόνο που κάποιοι από αυτούς δεν αρέσουν στον γάλλο πρόεδρο. Την περασµένη Τρίτη, το περιοδικό «Le Ρoint» αποκάλυψε ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε τηλεφωνήσει καµιά δεκαριά ηµέρες νωρίτερα στον Ερίκ Φοτορινό προκειµένου να διαµαρτυρηθεί για ένα κύριο άρθρο. Σύντοµα, όµως, οι διαµαρτυρίες επεκτάθηκαν στα ονόµατα τριών επιχειρηµατιών, του Ξαβιέ Νιέλ, του Πιερ Μπερζέ και του Ματιέ Πιγκάς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει από κοινού το ενδιαφέρον τους για την εφηµερίδα.
 
Σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Ηλυσίων την περασµένη εβδοµάδα, ο πρόεδρος επανέλαβε τις ενστάσεις του για την «αστεία οµάδα». Κι εκτόξευσε µια απειλή: εάν περνούσε η εφηµερίδα στα χέρια της «τρόικας» θα έκοβε την κρατική επιχορήγηση των 25 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισµό των τυπογραφείων. Ανάµεσα στους υποψήφιους σωτήρες της «Μonde» περιλαµβάνονται µεγάλα ονόµατα του γαλλικού επιχειρηµατικού κόσµου αλλά και εκδοτικοί κολοσσοί της Ευρώπης. «Η Μonde ήταν πάντα µια πολύ ευρωπαϊκή εφηµερίδα.
 
Εάν µοιραζόµαστε τις ίδιες απόψεις γιατί όχι;» έχει δηλώσει για τους ευρωπαίους υποψηφίους ο Φοτορινό. Από αυτούς τους τελευταίους πάντως, φαίνεται ότι αποµένει µόνο ο ισπανικός όµιλος Ρrisa (εκδίδει την «Εl Ρais» και κατέχει ήδη το 15% της «Μonde S.Α.»), καθώς απέσυραν το ενδιαφέρον τους ο ελβετικός όµιλος Ringier (έχει µετοχές στο γερµανικό «Der Spiegel») και ο ιταλός επιχειρηµατίας Κάρλο ντε Μπενεντέτι («La Repubblica» και «L’ Εspresso»). Εκτός από την «τρόικα», στους γάλλους ενδιαφεροµένους βρίσκονται ο Κλοντ Παντριέλ, βιοµήχανος και ιδιοκτήτης του περιοδικού «Νouvelle Οbservateur» και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Οrange.
 
 
Αλλαγή σκυτάλης µε το βλέµµα στις εκλογές
 
«Το πιο σημαντικό πράγμα δυο χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι να διατηρήσουμε την εκδοτική ανεξαρτησία µας». Η δέσµευση του διευθυντή της «Μonde» φαίνεται ότι δεν αρκεί στον γάλλο πρόεδρο. Πίσω από τις πιέσεις που ασκεί ο Νικολά Σαρκοζί για την «τρόικα», βρίσκεται η προτίµηση των Ξαβιέ Νιέλ, Πιερ Μπερζέ και Ματιέ Πιγκάς προς το Σοσιαλιστικό Κόµµα και ο φόβος του Σαρκοζί ότι υπό την ιδιοκτησία τους η εφηµερίδα θα υποστηρίξει σθεναρά τον υποψήφιο ή την υποψήφια πρόεδρο του ΡS. Διανοούµενος, συλλέκτης, σύντροφος και συνέταιρος του Ιβ Σεν Λοράν, ο Πιερ Μπερζέ είχε υποστηρίξει στις προηγούµενες εκλογές την υποψηφιότητα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο Ξαβιέ Νιέλ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο Free και σύµφωνα µε τον Σαρκοζί «άνθρωπος του peep show» επειδή στο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τοµέα. Ο Ματιέ Πιγκάς είναι τραπεζίτης και επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στη Γαλλία είχε συνεργαστεί ως ανώτερο στέλεχος µε διάφορα υπουργεία.
 
Ο Σαρκοζί απέφυγε να πει ποιον θα ήθελε στην ιδιοκτησία της ιστορικής εφηµερίδας, αλλά δεν πρόκειται για µυστικό: ο Στεφάν Ρισάρ, ιδιοκτήτης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Οrange, είναι προσωπικός του φίλος. Οι δηµοσιογράφοι της «Μonde» έχουν έναν επιπλέον λόγο να ανησυχούν για την ανεξαρτησία τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε