weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ποιος θα δώσει το φιλί της ζωής στην “Monde”;

Ποιος θα δώσει το φιλί της ζωής στην “Monde”; | Newsit.gr
Τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Σε μια δραματική χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, το λεγόμενο «Εποπτικό Συμβούλιο» της εφημερίδας «Le Μonde» αποφάσισε να παρατείνει ως τις 21 Ιουνίου την προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους επίδοξους μνηστήρες για την αγορά της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας, η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας. Πρέπει σύντομα να βρει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων, δίνοντας και τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για να διατηρήσει την παραδοσιακή της ανεξαρτησία.
 
Η έγκυρη εφημερίδα της Κεντροαριστεράς έχει χρέη«βουνό» που φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Αναζητεί επειγόντως στρατηγικό επενδυτή ως τον Ιούλιο. Η κρίση του Τύπου στη Γαλλία εκδηλώνεται με τη σταθερή μείωση των κυκλοφοριών και των διαφημιστικών εσόδων και αποτυπώνεται εύγλωττα στα προβλήματα του «Μonde», που έχασε πέρυσι το 20% των διαφημίσεών του.
 
Η αγωνία για το ενδεχόμενο «λουκέτο» έχει εντείνει την ανησυχία για τον παρεμβατικό ρόλο των πολιτικών στα μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μέσα στο 2010 έχει δεσμεύσει ένα δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ημερήσιων και των περιφερειακών φύλλων. Για την τύχη της εφημερίδας «Le Μonde» θα αποφασίσουν οι συντάκτες της, οι οποίοι την ελέγχουν περίπου σε ποσοστό 60%, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού θα πρέπει να επιλέξουν αυτόν που θεωρητικά θα κάνει τις λιγότερες παρεμβάσεις στο έργο τους.
 
Εν όψει λοιπόν των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του «Μonde», o γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε τις προάλλες με τον διευθυντή της εφημερίδας Ερίκ Φοτορινό. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το περιοδικό «Le Ρoint» (και δεν διαψεύστηκαν), ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε ξεκάθαρα ότι διαφωνεί με συγκεκριμένη πρόταση πίσω από την οποία βρίσκονται υποστηρικτές του νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο Σοσιαλιστής Στρος-Καν είναι εν δυνάμει αντίπαλος του κ. Σαρκοζί στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2012. Λέγεται μάλιστα ότι ο γάλλος πρόεδρος απείλησε ανοικτά τον κ. Φοτορινό με ματαίωση της κρατικής επιχορήγησης ύψους 25 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των τυπογραφείων της εφημερίδας, στην περίπτωση που επιλεγεί αυτή η λύση.
 
Η ισπανική Ρrisa, η οποία εκδίδει την εφημερίδα «Εl Ρais», ελέγχει εδώ και χρόνια ένα ποσοστό 15% της εφημερίδας και γνωρίζει από κοντά τα προβλήματά της. Για αυτό θεωρείται από αρκετούς η πιο «επαγγελματική» και ενδεδειγμένη λύση.
 
Υπάρχει επίσης μια πρόταση από τρεις επιχειρηματίες, που… μυρίζει από μακριά Ντομινίκ Στρος-Καν. Εχει υποβληθεί από τον Ξαβιέ Νιέλ, με δραστηριότητα στο Ιντερνετ και «ροζ» παρελθόν στο Μinitel, τον τραπεζίτη της Lazard Freres Ματιέ Πιγκάς και τον Πιερ Μπερζέ, εταίρο στη ζωή και στις μπίζνες του μακαρίτη Υβ Σεν Λοράν. Η τρίτη πρόταση έχει τον μανδύα της Αριστεράς, αλλά μάλλον ευνοεί τον Σαρκοζί. 

Ο ιδιοκτήτης του «Νouvel Οbservateur» Κλοντ Περντριέλ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεννόηση με τη France Τelecom για να κάνουν μαζί την τονωτική ένεση στον «Μonde». Λεπτομέρεια καθόλου αμελητέα: τόσο ο επικεφαλής της France Τelecom Στεφάν Ρισάρ όσο και ο διευθυντής του «Νouvel Οbs» Ντενί Ολιβέν πρόσκεινται στον γάλλο πρόεδρο.

 
 
 
#TAGS MM