Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ποιος θα είναι ο επόμενος βρετανός πρωθυπουργός;

Ο ηγέτης των Συντηριτικών Ντέιβιντ Κάμερον την ώρα που τρέχει σε παραλιακή πόλη της βόρειας Αγγλίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ηγέτης των Συντηριτικών Ντέιβιντ Κάμερον την ώρα που τρέχει σε παραλιακή πόλη της βόρειας Αγγλίας. ΦΩΤΟ REUTERS

 Αμφίβολο το ποιος θα είναι ο νικητής των βρετανικών εκλογών τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες….

 

Μειώθηκε στο μισό το προβάδισμα του Ντέιβιντ Κάμερον σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, οι οποίες εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία κυβέρνηση μειοψηφίας ή για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς με τα μέχρι στιγμής ποσοστά κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία.
 
Ενώ οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειχναν το κόμμα των Συντηρητικών να προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες, οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα των Τόρις έχει περιοριστεί και πάλι στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύοντας ότι η μάχη παραμένει αμφίρροπη, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης τους Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι διατηρεί τη δυναμική του.
 
Βάσει του βρετανικού εκλογικού συστήματος, όπου οι έδρες κατανέμονται αποκλειστικά βάσει των εκλογικών περιφερειών και όχι αναλογικά με το συνολικό εκλογικό ποσοστό του κόμματος, οι Εργατικοί μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα στη νέα βουλή, αλλά να παραμείνουν το κόμμα με τις περισσότερες έδρες.
 
Η σημερινή δημοσκόπηση της ICM για την εφημερίδα Guardian δείχνει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 33% (και πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο), πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.
 
Η δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα Sun φέρει πρώτους τους Συντηρητικούς με 34%, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 29% και τους Εργατικούς με 28%, αλλά αυτή τη φορά ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο.
 
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα της Πέμπτης, η Βρετανία θα οδηγηθεί σε ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία -κάτι που έχει να συμβεί από το 1974. Σε αυτή την περίπτωση, το ένα ενδεχόμενο είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που όμως θα απαιτούσε μία συμφωνία μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τη στιγμή που ο Κλεγκ έχει δηλώσει ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον Γκόρντον Μπράουν στο τιμόνι των Εργατικών.
 
Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, ο Κάμερον θα μπορούσε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, να προκαλέσει την αντιπολίτευση να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και προκηρύξει εκ νέου εκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Independent, η οποία επικαλείται δηλώσεις του Κάμερον και σκιώδους υπουργού των Τόρις, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Κάμερον σκοπεύει να ανατρέψει τη συμβατική πρακτική και να προχωρήσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας, εάν κερδίσει τις εκλογές.
 
Τις εξελίξεις στη Βρετανία παρακολουθούν με ενδιαφέρον και οι Βρυξέλλες, καθώς το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τη Βρετανία είναι στενά συνδεδεμένο με το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
“Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λιγότερο άσχημο σενάριο θα ήταν φυσικά ένας συνασπισμός (των Εργατικών) με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, διότι είναι οι λιγότερο ευρωσκεπτικιστές από όλους”, υπογραμμίζει ευρωπαίος διπλωμάτης. Στις Βρυξέλλες εξάλλου, θυμούνται ακόμη ότι ο Νικ Κλεγκ πέρασε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως σύμβουλος του βρετανού επιτρόπου Λεόν Μπριτάν, ενώ έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2004.
 
Όποια όμως και να είναι η έκβαση, δεν αναμένεται καμία άμεση σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, καθώς από τότε που ο Τόνι Μπλερ διαθέχθηκε τον Τζον Μέιτζορ στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το 1997, “η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίχθηκε σε πολλούς τομείς προς μία κατεύθυνση που ταιριάζει στους συντηρητικούς”, όπως εκτιμά ο Τσαρλς Τέιλορ, πρόεδρος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Αναδιάρθωση, σε πρόσφατη μελέτη του, φέροντας μεταξύ άλλων ως
παράδειγμα το γεγονός ότι κανείς δεν πιέζει τη Βρετανία να μπει στην ευρωζώνη.
 
Και σίγουρα, οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να χαίρονται με την άρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να ενδώσει στις σκληρές πιέσεις του κόμματός του που ζητά αναδρομικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε