Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

“Ποιος θα κυβερνήσει την Ισπανία τα επόμενα χρόνια;” – “Η Μέρκελ”!

Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Ισπανίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Αυτός ίσως είναι ένας κοινός διάλογος μεταξύ ενός ανδρογύνου στην Ισπανία. Οι Ισπανοί έχουν αρχίσει να τρέμουν στην ιδέα ότι οι επόμενοι που θα μπουν σε επιτήρηση είναι αυτοί.
Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο φεύγει από την πρωθυπουργία της Ισπανίας. Η χώρα ζει σε προεκλογικό ρυθμό αφού την μεθεπόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για τη νέα κυβέρνηση. Το ντιμπέιτ Ραχόι – Ρουμπαλκάμπα επιβεβαίωσε το προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος.
 
«Εχοντας παρακολουθήσει το ντιμπέιτ Ραχόι – Ρουμπαλκάμπα, ποιος νομίζεις πως θα ηγηθεί της ισπανικής πολιτικής ζωής τα επόμενα χρόνια;» ρωτά ένας Ισπανός τη σύζυγό του. «Η Ανγκελα Μέρκελ», απαντά ξερά εκείνη.
Σε μια Ισπανία όπου η ανεργία έχει φτάσει το 22%, το έλλειμμα έχει ανέλθει στο 9,2% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη προβλέπεται να εμφανίσει του χρόνου αρνητικό πρόσημο, η γελοιογραφία στην εφημερίδα «El Mundo» είναι αποκαλυπτική της γενικευμένης ανασφάλειας και των φόβων πως η χώρα θα ακολουθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αγκάλη του ΔΝΤ.
 
Αλλά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο μονομάχους για την πρωθυπουργία στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι και τον υποψήφιο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, είχε καθαρό νικητή: σύμφωνα με δημοσκόπηση της «El Mundo», ένα 51,4% των πολιτών έκριναν πιο πειστικό τον Ραχόι και μόλις ένα 44,2% έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ρουμπαλκάμπα. Σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «El Pais», ο Ραχόι αποσπά 46% των «ψήφων» έναντι 41% για τον Ρουμπαλκάμπα, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θαπατέρο που παραιτήθηκε προκειμένου να τρέξει το «άρμα» των εκλογών.
 
Το προβάδισμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις είναι τόσο μεγάλο – έως και 17% – που η μοναδική ελπίδα του Ρουμπαλκάμπα στο ντιμπέιτ ήταν να καλλιεργήσει φόβο για τα οικονομικά σχέδια του Ραχόι, ώστε να χαθεί για αυτόν το όνειρο της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός, περιέγραψε τον αντίπαλό του ως απειλή για το κράτος πρόνοιας, τον κατηγόρησε ότι δεν έχει άλλη συνταγή για τα οικονομικά προβλήματα παρά μόνον τις περικοπές και τη λιτότητα. «Αν μας πείτε τι σχεδιάζετε, ούτε καν οι υποστηρικτές σας θα σας ψηφίσουν», του είπε. Δεν κατάφερε όμως να κάνει τον Ραχόι να παρεκκλίνει από την τακτική του – λέμε όσο το δυνατόν λιγότερα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετεκλογικά ώστε να μην τρομάξουν οι ψηφοφόροι.
 
Τυχαία ή μη (μάλλον το δεύτερο), ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, που έχει δύο εκλογικές ήττες στο παθητικό του έναντι του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, αποκάλεσε δις «κύριε Ροντρίγκες… ήθελα να πω κύριε Ρουμπαλκάμπα» τον αντίπαλό του και επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση: «Υπάρχουν πέντε εκατομμύρια Ισπανοί που θέλουν να δουλέψουν και δεν μπορούν».
 
Ο απερχόμενος ισπανός Πρωθυπουργός βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του, κατηγορούμενος για κακούς χειρισμούς έναντι της οικονομικής κρίσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ρουμπαλκάμπα έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από αυτόν, ο Θαπατέρο ήταν ο «μεγάλος απών», στη θέση του επιστρατεύτηκαν προσωπικότητες των Σοσιαλιστών που παραπέμπουν σε παλαιότερες, καλύτερες εποχές, όπως ο Φελίπε Γκονθάλεθ και ο Αλφόνσο Γκέρα. Ενα 30% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι. Αλλά έπειτα από επτά χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, το σύνθημα του Ρουμπαλκάμπα «Πολέμησε γι’ αυτά που θέλεις» δεν πείθει.
 

Πηγή: “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε