Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πόλεμος Βόρειας και Νότιας Κορέας – Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του Onalert.gr

REUTERS
Τα τύμπανα πολέμου φαίνεται πως άρχισαν στην Κορέα. Ανταλλαγή πυρών, δύο στρατιώτες νεκροί. Διεθνείς αντιδράσεις. Iστορικές πληροφορίες στο OnAlert.gr. Δείτε τα βίντεο… ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο βομβαρδισμός συνεχίζεται εναντίον του νοτιοκορεατικού νησιού και έχουν καταρρεύσει ορισμένα κτίρια.

Δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από την βορειοκορεατική επίθεση με οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας δυτικά της κορεατικής χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο αξιωματούχο. 15 στρατιώτες τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε την είδηση και πρόσθεσε ότι πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και 3 άμαχοι.


Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι η απάντηση στα πυρά του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας πρέπεί να είναι σκληρή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

 

«Ο στρατός μας θα απαντήσει σθεναρά σε κάθε νέα πρόκληση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεατική προεδρία.

«Ο βομβαρδισμός του Γεονπγεόνγκ από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια προφανή στρατιωτική πρόκληση. Επιπλέον αυτός ο βομβαρδισμός πολιτικών στόχων είναι ασυγχώρητος», πρόσθεσε η προεδρία καλώντας τις βορειοκορεατικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

“Επρόκειτο για μια σχεδιασμένη, εσκεμμένη και παράνομη επίθεση, σε παραβίαση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός του ΟΗΕ, και για μια απάνθρωπη ωμότητα, αφού εβλήθησαν οβίδες προς κατοικημένες ζώνες επί ανυπεράσπιστων αμάχων”, δήλωσε ο στρατηγός Χονγκ-Κι Λι.

 

Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ των κατοίκων του νησιού και υλικές ζημίες.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το νησί βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα.

 


View North Korea Attack in a larger map

 
Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
 
Ο στρατός της Νότιας Κορέας ετέθη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας , ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στη Σεούλ.
 
Το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδριάζει σε υπόγειο καταφύγιο.
 
Το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ μετέδωσε ότι τουλάχιστον 200 οβίδες έπεσαν στο νησί της Νότιας Κορέας.
 
Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρά συνδέονται με στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε η Νότια Κορέα, μετέδωσε το Yonhap.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του να προετοιμαστούν για “κάθε ενδεχόμενο”, μετά την βορειοκορεατική επίθεση.

“Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο”, τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία.

“Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες”, πρόσθεσε.
 

ΗΠΑ και Ρωσία καταδικάζουν έστω και με καθυστέρηση την επίθεση!
 
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερά προσηλωμένες στην άμυνα της συμμάχου μας, της Δημοκρατίας της Κορέας, και στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, με την οποία καταδικάζεται η επίθεση και στην οποία επισημαίνεται ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε στενή και συνεχή επαφή με τη Νότια Κορέα για την εξέλιξη της κατάστασης.
 
Η κρίση στην κορεατική χερσόνησο θα απασχολήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και τους επιτελείς του, που θα συνεδριάσουν επί του θέματος.
 
Η επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του νησιού Γεοπγεόνγκ, μία από τις σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953, συμπίπτει με την περιοδεία του αμερικανού απεσταλμένου Στίβεν Μπόσγουορθ στην περιοχή, μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο και επισήμανε πως η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή αποτελεί έναν “τεράστιο κίνδυνο”.

“Είναι απαραίτητο να σταματήσουν αμέσως όλες οι επιθέσεις. Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται”, τόνισε ο Λαβρόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Μινσκ της Λευκορωσίας.

Τη μεγάλη του ανησυχία για τη “νέα βορειοκορεατική πρόκληση”, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβέλε, τονίζοντας πως θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

“Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρετίζω τις προσπάθειες του νοτιοκορεάτη προέδρου και αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης”, υπογράμμισε.

Την βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Σθεναρά» καταδίκασε και ΝΑΤΟ το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα. «Η συμμαχία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις της κατάστασης με βαθιά ανησυχία», ανακοινώθηκε.

Η Γαλλία κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις και καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού.
 

Πληροφορίες:
 
Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και χρόνια σε μια εμπόλεμη κατάσταση μετά και τον γνωστό πόλεμο της Κορέας που κράτησε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 1950 και της 27ης Ιουλίου 1953 θεωρητικά μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια, όπου η πρώτη πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Ανατολικό στρατόπεδο και η δεύτερη βρισκόταν και βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Δυτικού. Η γραμμή διαίρεσης των δύο περιοχών ήταν ο 38ος παράλληλος της αντίστοιχης Κορεατικής Χερσονήσου. Η κατ’ αρχήν εισβολή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε μια ακατάσχετη υποχώρηση των Νοτιο-Κορεατικών και Αμερικανικών στρατευμάτων, για να αναστραφεί η κατάσταση εντελώς μετά από απόβαση των Αμερικανών στον λιμένα της Ιντζόν στα μετόπισθεν του 38ου παραλλήλου και προώθησή τους μέχρι τα κινεζικά σύνορα. Στη συνέχεια ακολούθησε ωστόσο μια Κινεζική εισβολή, η οποία απώθησε και πάλι τους Αμερικανούς και τα συμμαχικά τους στρατεύματα υπό την σημαία του ΟΗΕ ξανά στον 38ο παράλληλο.
 
Η σύρραξη εκείνη τερματίστηκε με συνθήκη, μετά από 3 χρόνια, στο ίδιο σημείο απ’ το οποίο είχε αρχίσει, χωρίς νικητές, έχοντας καταστεί η θερμότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου. Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει γνωστός επίσης υπό τον τίτλο «Ο Ξεχασμένος Πόλεμος», καθώς ιστορικά συμπιέστηκε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ αλλά κι επειδή κατέληξε μια τραγωδία με πολλά θύματα χωρίς κανένα εμφανές όφελος και για τις δύο παρατάξεις. Αργότερα δημοσιογράφοι θα τον χαρακτηρίσουν σαν “…ένα πόλεμο στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο…”

Περισσότερες πληροφορίες στο Onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε