Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

“Πόλεμος Βόρειων και Νότιων” στη Σύνοδο Κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια

“Πόλεμος Βόρειων και Νότιων” στη Σύνοδο Κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στους Βόρειους και τους Νότιους της Ευρώπης.

 Το Παρίσι και το Βερολίνο είναι, ακόμα, σε φάση αναζήτησης ενδεχόμενων κοινών θέσεων, αναφορικά με το Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2014-2020), δήλωσε ανώνυμα αργά σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο μια γαλλική πηγή προσκείμενη στη σχετική διαπραγμάτευση, επιβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως “την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ”, νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Επίσης τόνισε η ίδια πηγή ότι, “η γαλλική πλευρά δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει στην άρνησή της να περικοπούν περισσότερο οι κοινοτική πόροι για την “κοινή αγροτική πολιτική, την ΚΑΠ. Οι Γερμανοί κατανοούν, απλά, τη σπουδαιότητα για εμάς αυτού του ζητήματος, χωρίς όμως να μάς παρέχουν στήριξη”.

–Την αναγκαιότητα επιπλέον περικοπών σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ, “συνολικού ύψους ως και 50 δισ.ευρώ (επιπλέον εκείνων που προτείνει ο πρόεδρος βαν Ρομπάι)” εγείρει το Λονδίνο, εισπράττοντας “την κατανόηση, για το αίτημά του αυτό, εκ μέρους των αντιπροσωπειών της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας”, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

Το Λονδίνο προσδοκά επίσης ότι, “και η Γερμανία θα ευθυγραμμιστεί τελικά”, όπως ανέφερε η ίδια γαλλική πηγή.

Πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε καθώς προσήλθε στο διήμερο Ευρωπαϊκό συμβούλιο ότι, “η χώρα της θα φροντίσει, πρωτίστως, τα δικά της συμφέροντα” κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ επισήμανε ότι “η χώρα του, μαζί με την Γερμανία, θα ήταν δυνατόν και αυτή τη φορά να συνεργαστούν, ώστε να καταστεί εφικτή λύση συμβιβαστικού χαρακτήρα”.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα ζητά περισσότερα κοινοτικά κονδύλια από τα 11 δισεκατομμύρια και έχουν ως επιχείρημα το γεγονός πως με περισσότερα χρήματα η Ελλάδα θα καταφέρει πιο εύκολα να βγει από την ύφεση και άρα να γίνει πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από την πλευρά της η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του, προειδοποίησε σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε