Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πολιορκία στα σούπερ – μάρκετ – Στέρεψαν τα πρατήρια – Βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια – Δείτε φωτο

Σαν μυρμήγκια οι διασώστες προσπαθούν να βρουν ζωη ή και θανατο μέσα στα συντρίμμια ΦΩΤΟ REUTERS

Η πόλη Μιναμισανρίκου δεν υπάρχει πιά. Τέσσερις μέρες μετά τον σεισμό και πάνω από 10.000 άνθρωποι αγνοούνται.

Οι ανταποκριτές που φτάνουν σιγά – σιγά στις κατεστραμμένες περιοχές στέκονται αμήχανα μπροστά στα συντρίμμια και δεν μπορουν να βρουν λόγια να περιγράψουν όσα βλέπουν.

Πρωτόγνωρες εικόνες που μόνο σε ταινίες καταστροφής έχουμε δει μόνο που τώρα είναι αληθινές. H πόλη Μιναμισανρίκου, σβήστηκε από τον χάρτη.

Η θάλασσα μπήκε στην πόλη αυτή σε βάθος 2 χιλιομέτρων. Τα μόνα κτίρια που στέκουν όρθια αλλά λαβωμένα είναι ένα κυβερνητικό κτίριο και ένα νοσοκομείο.

Eικόνα από δορυφόρο - Η Μιναμισανρίκου πριν και μετά ΦΩΤΟ REUTERS

Αυτά είναι τα κτίρια που έμειναν όρθια στην πόλη - φαντασμα ΦΩΤΟ REUTERS

‘Ολη η υπόλοιπη πόλη έχει ισοπεδωθεί!

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Company ξεκίνησε σήμερα κυλιόμενα μπλακάουτ καθώς τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους εξαιτίας του σεισμού.
Τμήματα της περιοχής του ευρύτερου Τόκιο βυθίστηκαν στο σκοτάδι ενόψει των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια που εκτιμάται ότι κατά τις ώρες αιχμής θα φθάσουν τα 10.000 μεγαβάτ.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, την Οναγκάουα και το Τοκάι, που συνήθως παρέχουν το 3.5% της ηλεκτροδότησης της χώρας, έχουν κλείσει.

Συν τοις άλλοις, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας κλήθηκαν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα τρόφιμα που παρατηρούνται μετά το σεισμό της Παρασκευής. Τα ράφια σε πολλά καταστήματα τροφίμων ήταν άδεια.

Για παράδειγμα, στη συνοικία Νερίμα του Τόκιο, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε ρύζι, ψωμί και μακαρόνια.

Ο,τι τρόφιμα υπάρχουν είναι σε αυτοσχέδιους πάγκους σε εξωτερικό χώρο ΦΩΤΟ REUTERS

Τα χαμόγελα σπανίζουν αλλά η ανακάλυψη ζωης εκεί όπου υπάρχει μόνος θάνατος δίνει τεράστια χαρά στους διασώστες ΦΩΤΟ REUTERS

‘Ανθρωποι από διάφορες περιοχές του πλανήτη ζουν και εργάζονται σε πολλές πόλεις καταθέτουν συνεχώς τις μαρτυρίες τους:

Η Stephanie Leung στην πόλη Χαμαμάτσου διηγείται: “Είμαι καθηγήτρια αγγλικών στην Ιαπωνία και η καταγωγή μου είναι από την Σκωτία. Καθόμουν με τους άλλους καθηγητές σε μια αίθουσα και πριν από λίγο άρχισαν να χτυπούν ταυτόχρονα τα κινητά όλων των ιαπώνων που ήταν εκεί. ‘Ηταν ειδοποιήσεις για σεισμό στο Ναγκάνο.

‘Ενας από τους απεσταλμένους του BBC στην Ιαπωνία, ο Clive Myrie, λέει οτι στην πόλη Σεντάϊ, εκτός από την ιστορία του 60χρονου που σώθηκε απο θαύμα ταξιδέυοντας πάνω στην σκεπή του σπιτιού του για 2 μέρες, η απόγνωση δεν έχει πάψει να υπάρχει. Και πως να μην υπάρχει αφού το μόνο που γίνεται πλέον είναι να απομακρύνονται τα συντρίμμια και να ξεθάβονται άνθρωποι νεκροί!

O Shin Katayamain Koganei γράφει στο BBC: “Ζω στην πόλη Κογκανέϊ που βρίσκεται 15 χλμ δυτικά του Τόκιο. Η πόλη μας δεν έπαθε καμμία ζημιά όμως επικρατεί μια υστερία. Μετά τα νέα για τις διακοπές ρεύματος όλοι οι κάτοικοι έτρεξαν στα πολυκαταστήματα και άδειασαν τα ράφια από εμφιαλωμένα νερα, χαρτί υγείας, φακούς, μπαταρίες, ραδιόφωνα, ρύζι και έτοιμο φαγητό.”
Και οι ουρές σε πρατήρια βενζίνης, σε σουπερ μάρκετ ή για λίγο πόσιμο νερό είναι ατελείωτες.

Τα πρατήρια έχουν στερέψει από καύσιμα ΦΩΤΟ REUTERS

Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ ξεπερνούν κάθε φαντασία ΦΩΤΟ REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε