Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Πολιτική κρίση στην Ιρλανδία – Κρίσιμες συναντήσεις σήμερα

REUTERS
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός συναντάται αργότερα σήμερα με τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων, με το ζήτημα της επίσπευσης των εκλογών να κυριαρχεί στην ατζέντα.
Οι ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Ιρλανδίας θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν την επιτάχυνση της έγκρισης νομοθετημάτων-κλειδιών προκειμένου να επισπευσθούν οι βουλευτικές εκλογές, που πιθανολογείται πλέον ότι θα διεξαχθούν εντός Φεβρουαρίου, πιο συγκεκριμένα στα τέλη του επόμενου μήνα.
 
Οι εκλογές αναμενόταν να γίνουν την 11η Μαρτίου, ωστόσο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις μετά την παραίτηση οκτώ υπουργών την περασμένη εβδομάδα και την αποχώρηση των Πρασίνων από την κυβέρνησή του χθες Κυριακή, που του αφαίρεσε την ισχνή πλειοψηφία που διέθετε στη βουλή και θέτοντας ουσιαστικά τέλος στην εξουσία του, που διήρκεσε τριάμισι χρόνια.
 
Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι, πολλοί εκ των οποίων εκφράζουν οργή για την οικονομική κρίση που γονάτισε τη χώρα το 2010, όταν το Δουβλίνο αναγκάστηκε να ζητήσει ένα πακέτο “διάσωσης” της ιρλανδικής οικονομίας ύψους 85 δις δολαρίων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναμένεται να καταψηφίσουν τον Κάουεν και το κόμμα του, το Fianna Fail.
 
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό (κεντροαριστερό) και το Fine Gael (κεντροδεξιό), έχουν δώσει τελεσίγραφο τον Κάουεν να περάσει το νόμο για τον προϋπολογισμό ως την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας στην εθνοσυνέλευση. Στην περίπτωση που χάσει, θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει άμεσα εκλογές.
 
Ο Κάουεν χαρακτηρίζει το χρονοδιάγραμμα δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ο νόμος για την μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα πέρασε μετά από 4ωρη συζήτηση στη βουλή τον Δεκέμβριο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε