Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολιτική κρίση στην Ιταλία – Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν Μόντι

Πολιτική κρίση στην Ιταλία – Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν Μόντι

Την ώρα που η Ευρώπη φοβάται ότι ο Μπερλουσκόνι θα επιστρέψει στην πρωθυπουργία τηςΙταλίας, ο ιταλικός Τύπος προαναγγέλει την προσφυγή της Ρώμης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ιλ Μεσατζέρο”: “Αν το σπρεντ συνεχίσει να ανεβαίνει, η Ιταλία είναι πιθανό να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην περίπτωση που η ανοδική πορεία του σπρεντ (της διαφοράς απόδοσης των ιταλικών κρατικών ομολόγων από τα αντίστοιχα δεκαετή γερμανικά ομόλογα) ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, δεν αποκλείεται ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, πριν παραιτηθεί, να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο οποίος επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αγοράζει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου.

Όμως, δεν είναι δυνατόν να οριστεί με βεβαιότητα αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση ποιοι επιπλέον όροι μπορεί να της τεθούν από την Ευρώπη για την ενεργοποίηση της “ασπίδας κατά του σπρεντ”, όπως αποκαλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ο ιταλικός Τύπος.

Όσο για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Μάριο Μόντι στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει, ο Τύπος διχάζεται. Η εφημερίδα “Λα Ρεπούμπλικα” αναφέρει ότι «ο καθηγητής το σκέφτεται, τώρα που είναι πιο ήρεμος και ακόμη και οι πολίτες που συνάντησαν χθες στο δρόμο στο Μιλάνο. . . του έδωσαν συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα κυβερνητική του δράση».

Αντιθέτως, η “Ιλ Μεσατζέρο” θεωρεί μάλλον απίθανη την υποψηφιότητά του, από την στιγμή μάλιστα που είναι και ισόβιος γερουσιαστής. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα περιοριστεί στο να υπογραμμίσει επιμελώς όσα θετικά πέτυχε η κυβέρνησή του τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Στο μεταξύ, λίγο πριν από την επίκειμενη παραίτηση του Μάριο Μόντι, οι ηγέτες της ΕΕ του απέτισαν στο Όσλο φόρο τιμής. “Υπήρξε ένας “μεγάλος” πρωθυπουργός της Ιταλίας και όποιος κι αν αναλάβει μετά απ’ αυτόν θα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, αναφερόμενος στον Μόντι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στην Ευρώπη με την παραίτηση Μόντι

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε