Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πολλές οι χώρες στην “ουρά” της Ε.Ε.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι περισσότερες χώρες που κρούουν την πύλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν μακρόχρονη ορθοστασία στην “ουρά”, πιστεύουν αναλυτές.

Οι περισσότερες χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει μάλλον να περιμένουν για πολύ στην “ουρά”, καθώς οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται τώρα περισότερο στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τα οικονομικά προβλήματα, ενώ η λεγόμενη “κόπωση της διεύρυνσης” έχει απλωθεί στις τέσσερις γωνιές της ΕΕ.

Ο Τσέχος Στέφεν Φούλε, ο οποίος αναμένεται να είναι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος από την άλλη εβδομάδα, δηλώνει πως η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να διευρυνθεί στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει πως η διεύρυνση θα συνεχισθεί.

Πολιτικοί αναλυτές όμως επισημαίνουν πως το πιθανότερο είναι η διεύρυνση να σημειώσει ανάσχεση λόγω των εσωτερικών διαφωνιών, των διμερών διενέξεων μεταξύ ορισμένων επίδοξων μελών αλλά και της απόφασης της ΕΕ να επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομία και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. 

Μεταξύ των χωρών που κρούουν τη θύρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η Τουρκία, η Ισλανδία, η Αλβανία και όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας εκτός από τη Σλοβενία η οποία προσχώρησε το 2004. Η Ισλανδία και η Κροατία ελπίζουν να ενταχθούν το 2012.

Ορισμένοι ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ δείχνουν μάλλον απροθυμία απέναντι στην προοπτική της διεύρυνσης ενόσω διαρκεί η διαδικασία θεσμικής μεταρρύθμισης βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για το κόστος που συνεπάγεται η ένταξη νέων, φτωχότερων χωρών της νότιας Ευρώπης, μία στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε