Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πολωνία: Έρευνα για διαφθορά στη θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Stryker

Πολωνία: Έρευνα για διαφθορά στη θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Stryker

Η αστυνομία της Πολωνίας και το FBI, διεξάγουν έρευνα για ενδεχόμενα κρούσματα διαφθοράς σε βάρος της αμερικανικής θυγατρικής του ομίλου Stryker, που φέρεται να έχει καταβάλει δωροδοκίες στην Πολωνία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Γκαζέτα Βιμπόρτσα”, η αμερικανική εταιρία διέθετε ένα ειδικό ταμείο για να χρηματοδοτεί δωροδοκίες που κατέβαλλε σε περίπου 100 πρόσωπα, γιατρούς και διευθυντές, σε 51 νοσοκομεία από το 2003 ως το 2006.

Για να κερδίζει τους διαγωνισμούς για την πώληση ορθοπαιδικών προϊόντων -προθέσεις, εμφυτεύματα, φορεία, υλικό για τις πρώτες βοήθειες- ο όμιλος προσέφερε σ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις ακριβές διακοπές στο εξωτερικό, η αξία των οποίων αντιστοιχούσε στο 10% της αξίας του συμβολαίου που του κατακυρωνόταν.

 Η εφημερίδα, υποστήριζει μεταξύ άλλων, ότι μια διευθύντρια νοσοκομείου είχε δηλώσει έτοιμη να επιλέξει την αμερικανική εταιρία, αν της προσέφερε ένα ταξίδι στην Καραϊβική για δύο άτομα αξίας 28.000 ζλότι (6.830 ευρώ).
 
Σύμφωνα μ’ έναν αξιωματικό της πολωνικής αστυνομίας, πρόκειται για την ευρύτερη έρευνα για διαφθορά στον τομέα της υγείας στην Πολωνία, όπου οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους αυτών που ισχύουν για το δημόσιο τομέα. Η έρευνα στην Πολωνία άρχισε μετά την ανακάλυψη από το FBI επιβαρυντικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την περίπτωση μιας άλλης αμερικανικής εταιρίας, του φαρμακευτικού ομίλου Johnson and Johnson (J&J), που είχε πληρώσει 70 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στις ΗΠΑ για παράνομες πρακτικές στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον J&J στην Πολωνία από το 2000 ως το 2006 είχαν διογκωθεί κατά 4,3 εκατομμύρια δολάρια χάρη σε δωροδοκίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε