Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πωλούνται… άνθρωποι! “Μέσα” σε δημοπρασίες ψυχών για 400 δολάρια! Σοκαριστικές εικόνες

δημοπρασίες

– Εν έτει 2017 γίνονται δημοπρασίες στις οποίες πωλούνται -κανονικότατα- άνθρωποι για να γίνουν σκλάβοι!
– Το CNN “μπήκε” μέσα σε αυτές τις σοκαριστικές αγοραπωλησίες ανθρώπων, όπου η…. πραμάτεια διαφημίζεται για κάθε είδους ασχολία
– “Χρειάζεται κανείς κάποιον για να σκάβει; Αυτός σκάβει, ένας μεγαλόσωμος δυνατός άνδρας. Θα σκάψει” λέει ο… πωλητής
– Το δράμα εκατοντάδων ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή και καταλήγουν με… ταμπελάκι τιμής, αποτυπώνεται σε βίντεο ντοκουμέντο του ειδησεογραφικού δικτύου
– Όλα διαρκούν μόλις λίγα λεπτά – Προσοχή, οι εικόνες είναι σκληρές

Οκτακόσια“, λέει ο υπεύθυνος για τις δημοπρασίες. “900… 1.000… 1.100…“. Πωλήθηκε για 1200 δηνάρια Λιβύης. Δηλαδή 800 δολάρια. Όχι ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ένα κομμάτι γης, ή ένα έπιπλο. Σε καμία περίπτωση “εμπόρευμα”. Αλλά δύο άνθρωποι.

Τις εικόνες ντροπής -για το ανθρώπινο γένος γενικά- μεταφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN. Το οποίο τονίζει αναλυτικά: “Ένας από τους αγνώστων στοιχείων άνδρες που πωλήθηκαν, φαίνεται στο -κακής ποιότητας- βίντεο που έχει στα χέρια του το CNN. Είναι Νιγηριανός. Μοιάζει περίπου 20 ετών και φορά ένα χλωμό t-shirt και φόρμα.

Τον έβγαλαν σε δημοπρασία με την εξής… περιγραφή από τον υπεύθυνο της διαδικασίας: Ως έναν από την ομάδα των “μεγαλόσωμων και δυνατών αγοριών που είναι κατάλληλα για αγροτικές εργασίες”. Εκείνος δεν εμφανίζεται στο βίντεο. Μόνο το χέρι του που ακουμπά με μια αίσθση… ιδιοκτησίας στον ώμο του 20χρονου Νιγηριανού, φαίνεται στο σύντομο βίντεο.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο – Προσοχή, οι εικόνες είναι σκληρές

Προσφέρατε, αγοράσατε, τελειώσατε…

Αφότου οι άνθρωποι του CNN είδαν το υλικό από την δημοπρασία για σκλάβους, εργάστηκε με έναν κύριο σκοπό: Να εξακριβώσει την αυθεντικότητά του. Ταξίδεψε στην Λιβύη για να διερευνήσει την υπόθεση.

Έχοντας κρυμμένες κάμερες σε ένα οίκημα έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, γίναμε μάρτυρες δεκάδων περιπτώσεων ανθρώπων που βγήκαν “στο σφυρί”. Αυτό γινόταν σε διάστημα 6-7 λεπτών.

Χρειάζεται κανείς κάποιον για να σκάβει; Αυτός σκάβει, ένας μεγαλόσωμος δυνατός άνδρας. Θα σκάψει” λέει ο… πωλητής. Ο οποίος είναι “καμουφλαρισμένος”. “Τι προσφορές έχω, τι προσφορές έχω;” ρωτάει.

Οι επίδοξοι αγοραστές σηκώνουν τα χέρια τους όσο η τιμή αυξάνεται. “500, 550, 600, 650 …“. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα έχουν τελειώσει. Οι άνθρωποι, τελείως παραδομένοι στη μοίρα τους, παραδίδονται στους νέους “αφέντες” τους.

Μετά την δημοπρασία, γνωρίσαμε δύο από τους άνδρες που πωλήθηκαν. Ήταν τόσο τραυματισμένοι ψυχολογικά από όσα είχαν περάσει, που δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Τόσο τρομαγμένοι που ήταν καχύποπτοι για οποιονδήποτε γνώριζαν.

Το “ρήγμα” στην… μπίζνα των διακινητών που φέρνει τις δημοπρασίες!

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων περνούν τα σύνορα της Λιβύης. Είναι πρόσφυγες που προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο. Κάποιοι είναι μετανάστες που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι πούλησαν ό, τι είχαν και δεν είχαν για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους από την Λιβύη προς τις ακτές. Δηλαδή την (δι)έξοδο της Μεσογείου.

Γεμίζουν μια βάρκα με 100 ανθρώπους. Αυτοί μπορεί να τα καταφέρουν, μπορεί και όχι. Ο διακινητής δεν ενδιαφέρεται αρκεί να πάρει τα χρήματά του. Ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη ή να πεθάνει στη θάλασσα

Μια πρόσφατη επιχείρηση καταστολής της ακτοφυλακής της Λιβύης, ωστόσο, σημαίνει πως λιγότερες βάρκες τα καταφέρνουν να βγουν στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως οι διακινητές έχουν ένα… απόθεμα επίδοξων επιβατών στα χέρια τους. Έτσι οι διακινητές μετατρέπονται σε αφέντες. Και οι πρόσφυγες και μετανάστες σε σκλάβους.

Τα στοιχεία που κα;τέγραψε το CNN έχουν παραδοθεί στις Αρχές της Λιβύης. Οι οποίες υποσχέθηκαν πως θα ξεκινήσουν μια έρευνα. Ο Naser Hazam είναι υπολοχαγός της υπηρεσίας καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, στην Τρίπολη. Είπε στο CNN πως δεν είχε γίνει ποτέ μάρτυρας μιας τέτοιας δημοπρασίας. Ωστόσο παραδέχθηκε πως οργανωμένες συμμορίες “οργώνουν” τη χώρα.

Οι δημοπρασίες γίνονται σε μια φαινομενικά “φυσιολογική” πόλης της Λιβύης. Γεμάτη ανθρώπους που ζουν μια “κανονική” ζωή. Τα παιδιά παίζουν στους δρόμους. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στις δουλειές τους, μιλούν με φίλους και μαγειρεύουν δείπνο για τις οικογένειές τους. Μέσα στις δημοπρασίες σκλάβων, ωστόσο, είναι σαν να ταξιδέψαμε στο παρελθόν. Το μόνο που λείπει είναι τα δεσμά στους καρπούς και τους αστραγάλους των σκλάβων.

Απέλαση και… πίσω στο μηδέν!

Ο Anes Alazabi είναι υπεύθυνος σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τρίπολη. Εκεί κρατούνται όσοι πρόκειται να απελαθούν. Λέει ότι έχει ακούσει “πολλές ιστορίες” για την βία που ασκούν οι διακινητές.

“Αν κοιτάξεις τους περισσότερους από τους ανθρώπους εδώ, αν δεις τα κορμιά τους, βλέπεις τα σημάδια. Τους έχουν δείρει, τους έχουν ακρωτηριάσει”

Τους συμπονώ. Όσα βλέπω εδώ καθημερινά, πιστέψτε με, με κάνουν να νιώθω πόνο γι’ αυτούς. Κάθε μέρα ακούω μια νέα ιστορία από τους ανθρώπους. Πρέπει να τους ακούσεις όλους. Είναι δικαίωμά τους να ακουστεί η φωνή τους“, λέει χαρακτηριστικά. Ένας από τους μετανάστες που κρατούνται, λέγεται Victory. Ένας νέος άνδρας που λέει ότι πωλήθηκε σε δημοπρασίες για σκλάβους. Κουρασμένος από την αχαλίνωτη διαφθορά του κράτους Edo στη Νιγηρία, ο 21χρονος έφυγε από το σπίτι του και ξόδεψε 16 μήνες -και όλες τις οικονομίες του- προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.

Έφτασε μέχρι την Λιβύη. Υποστηρίζει πως εκεί, μαζί με άλλους επίδοξους μετανάστες, κρατήθηκε κάτω από άθλιες συνθήκες. Χωρίς φαγητό και με κακοποίηση από αυτούς που τους αιχμαλώτισαν.

Η σοκαριστική ιστορία του 21χρονου που πωλήθηκε στης δημοπρασίες… ξανά και ξανά!

δημοπρασίες

Όταν του τελείωσαν τα χρήματα, ο Victory πωλήθηκε σαν εργάτης από τους διακινητές. Του είπαν πως τα κέρδη από την… αγοραπωλησία, θα μείωναν το χρέος του. Όμως, μετά από εβδομάδες καταναγκαστικής εργασίας, ο Victory ενημερώθηκε πως τα χρήματα που… δαπανήθηκαν για εκείνον δεν ήταν αρκετά. Επεστράφη στους διακινητές. Αλλά μόνο για να…. πωληθεί ξανά και ξανά σε αυτές τις δημοπρασίες!

Ξόδεψα περισσότερα από ένα εκατομμύριο naira (σ.σ. το νόμισμα της Νιγηρίας, ή αλλιώς 2,780 δολάρια). Ακόμη και η μητέρα μου πήγε σε μερικά χωριά για να δανειστεί χρήματα και να μου σώσει την ζωή” λέει στο CNN από το κέντρο κράτησης, όπου περιμένει για να απελαθεί στη Νιγηρία. Το 2017, 8.800 άνθρωποι προσφέρθηκαν να επαναπατριστούν οικειοθελώς με την βοήθεια του ΔΟΜ.

Καθώς πολλοί φίλοι του από τη Νιγηρία τα κατάφεραν και έφτασαν στην Ευρώπη, ο Victory θα επιστρέψει στην πατρίδα του με άδεια χέρια. “Δεν μπόρεσα να τα καταφέρω, αλλά ευχαριστώ τον Θεό για όσους τα κατάφεραν“, λέει. “Δεν είμαι ευτυχισμένος“, προσθέτει. “Θα πάω πίσω και θα ξεκινήσω ξανά από το μηδέν. Είναι πολύ επώδυνο. Πολύ επώδυνο“.

Δείτε την σοκαριστική του μαρτυρία

Πηγή: edition.cnn.com
Φωτογραφίες: CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις