Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πολύνεκρα επεισόδια στην Υεμένη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και δυνάμεις που έχουν ταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές ξανάρχισαν…

Πυρά όλμων σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν έξι σήμερα στη Σαναά. Την ίδια ώρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 ισλαμιστές μαχητές. Επίσης, τρεις ισλαμιστές και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε μάχη.

Τα θύματα στη Σαναά, άμαχοι χωρίς εξαίρεση, χτυπήθηκαν από ένα βλήμα όλμου που έπεσε σε μια συνήθως πολυσύχναστη αγορά στο δρόμο Χαϊέλ. Εκεί, είναι μια περιοχή που διεκδικούν τα κυβερνητικά στρατεύματα και δυνάμεις ενός αποστάτη στρατηγού, του Άλι Μόχσεν.

Συνολικά δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην περιοχή. Κάτοικοι στον δρόμο Χαϊέλ είπαν ότι άκουσαν ανταλλαγές πυρών, αλλά δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για χωριστή μάχη. Ένα κορίτσι επτά ετών είχε σκοτωθεί όταν ρουκέτα έπληξε σχολείο σε κοντινή περιοχή την Κυριακή.

Παράλληλα, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις σποραδικές μάχες μετά την επιστροφή του Σάλεχ στην Υεμένη από τη Σαουδική Αραβία πριν από 10 ημέρες και η ένταση παραμένει υψηλή στη φτωχή χώρα που είναι γεμάτη όπλα. Οι διπλωματικές προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση και να πειστεί ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά 33 χρόνια, να εγκαταλείψει την εξουσία έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Στην επαρχία Αμπιάν στο νότο, 10 μαχητές σκοτώθηκαν από δύο επιδρομές της υεμενίτικης πολεμικής αεροπορίας στην πόλη Τζάαρ, σύμφωνα με κατοίκους και έναν τοπικό αξιωματούχο. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν ότι τρεις μαχητές και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε μάχη στην Ζιντζιμπάρ, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέσπασε από τον έλεγχο των εξτρεμιστών που φέρονται να συνδέονται με την αλ Κάιντα τον περασμένο μήνα.

Στην Τάιζ, στο μεταξύ, τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό από θέσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Σάλεχ στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ μπεν Όμαρ, ο οποίος είχε μεταβεί στη χώρα τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη βάση του σχεδίου πολιτικής μετάβασης που είχαν καταρτίσει οι μοναρχίες του Κόλπου, εγκατέλειψε χθες τη Σαναά χωρίς αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω απο 1.400 νεκροί στην Υεμένη απο την αρχή της εξέγερσης

Τους σκότωσε η δική τους πολεμική αεροπορία!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε