Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πορεία στο μαυσωλείο του Κεμάλ κατά των συλλήψεων για τη «Βαριοπούλα»

ΦΩΤΟ REUTERS

Χιλιάδες Τούρκοι, ανάμεσά τους και οι σύζυγοι των κατηγορούμενων για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν πορεία στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις αξιωματικών του στρατού.

Περισσότεροι από 150 εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού προφυλακίστηκαν μετά την ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση “Βαριοπούλα”, κατηγορούμενοι για προσπάθεια ανατροπής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το 2003. Η στρατιωτική ηγεσία αρνείται ότι υπήρξε σχέδιο πραξικοπήματος.
Υπό καταρρακτώδη βροχή η πορεία στο Μαυσωλείο του Κεμάλ - ΦΩΤΟ REUTERS
Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κάτω από καταρρακτώδη βροχή στο Ανίτκαμπιρ, στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ηγέτη της τουρκικής επανάστασης και ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Χιλιάδες κόσμου μπροστά από το κτίριο όπου βρίσκεται ο τάφος του Κεμάλ - ΦΩΤΟ REUTERS
Κρατώντας σημαίες φώναζαν “Η Τουρκία είναι κοσμική και θα παραμείνει κοσμική” και “Ο στρατός και ο λαός πάνε πιασμένοι χέρι-χέρι”.

Η Νιλουφέρ Τσετίν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σύζυγός της, ένας ναύαρχος, έχει τεθεί υπό κράτηση τρεις φορές για την υπόθεση Βαριοπούλα, και πιο πρόσφατα την τελευταία εβδομάδα. “Θέλουμε να ακουστούν οι φωνές μας, εμείς είμαστε τα θύματα στην υπόθεση. Η χώρα μας θυματοποιείται”, είπε η Τσετίν.
Η τουρκική σημαία σε πρώτο πλάνο - ΦΩΤΟ REUTERS
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, συνοδευόμενος από τους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, παρέμεινε επί 3,5 ώρες στη στρατιωτική φυλακή Χασντάλ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, χθες Παρασκευή, όπου συναντήθηκε με τους 120 κατηγορούμενους στην υπόθεση Βαριοπούλα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Εκτός από αξιωματικούς του στρατού, δεκάδες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε σχέδια πραξικοπήματος από το 2008, αλλά κανένας δεν έχει μέχρι στιγμής καταδικαστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε