Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Πόρτα” στον Ταλάτ από την Αυστραλία

“Πόρτα” στον Ταλάτ από την Αυστραλία
Δεν σε αναγνωρίζουμε του είπαν οι Αυστραλοί και δεν του έδωσαν βίζα για να επισκεφθεί την χώρα τους!
Ματαιώθηκε η επίσκεψη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Αυστραλία, καθώς η Καμπέρα αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια εισόδου επειδή στο τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο με το οποίο ταξιδεύει, αναφέρεται ως επάγγελμά του, ”πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, την οποία ασφαλώς δεν αναγνωρίζουν οι αυστραλιανές αρχές.
 
Όπως μετέδωσε το Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στους διοργανωτές της επίσκεψης, η αυστραλιανή πρεσβεία, βάσει οδηγιών που έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, του διεμήνυσε ότι θα μπορούσε να του δοθεί βίζα εάν άλλαζε αυτή η αναγραφή, κάτι το οποίο ο ίδιος φέρεται να μην δέχθηκε.
 
”Όπως γνωρίζετε, η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Βάσει αυτής της πολιτικής, οι οδηγίες του υπουργείου Μετανάστευσης είναι σαφείς (explicit). Δεν μπορούμε να εκδώσουμε βίζα σε τουρκικό διαβατήριο που επιβεβαιώνει την νομιμότητα της ‘ΤΔΒΚ”’, αναφέρει μήνυμα του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών προς τους διοργανωτές, και προστίθενται τα ακόλουθα:
 
”Η ενέργειά μας αφορά τα όσα επισημαίνονται στο έγγραφο (observation in the document) και σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τον κ. Ταλάτ ή την πολυετή δέσμευσή του για δίκαιη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού. Εάν ο κ. Ταλάτ, είναι σε θέση να παράσχει ταξιδιωτικό έγγραφο που να ικανοποιεί τις αυστραλιανές απαιτήσεις, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να παραλάβουμε την αίτησή του για βίζα”.
 
Κύκλοι που συνομιλούν με τον κ. Ταλάτ απόρησαν με την στάση της Αυστραλίας, γιατί όπως ανέφεραν, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, με αυτό το διαβατήριο γίνεται δεκτός στην Ευρώπη και αλλού, και δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί η Αυστραλία δεν τον δέχεται.
 
Λένε μάλιστα, ότι στο παρελθόν, έχουν γίνει δεκτοί στην Αυστραλία, υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, με παρόμοια ταξιδιωτικά έγγραφα, και δεν καταλαβαίνουν γιατί αυτή η αλλαγή στάσης τώρα για τον κ. Ταλάτ.
 
Να τονιστεί ότι έγιναν ή θα γίνουν τουρκικά διαβήματα προς τις αυστραλιανές αρχές, ενώ είναι βεβαιωμένο πως υπήρξαν επαφές της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπέρα με το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο των Εξωτερικών. Αυτές οι προσεγγίσεις, όμως δεν συνέβαλαν στο να αλλάξει κάτι, όσον αφορά την αυστραλιανή στάση.
 
Να σημειωθεί ότι ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, επρόκειτο να έρθει αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία με πρώτο σταθμό την Μελβούρνη. Θα επεδίωκε μεταξύ άλλων, να έχει επαφές και με την ελληνοκυπριακή παροικία, με στόχο την οικοδόμηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως είχε λεχθεί.
 
Κατά την παραμονή του εδώ ήταν να δώσει ομιλία σε εκδήλωση που θα διοργάνωνε το Κέντρο Διαλόγου του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, σε συνεργασία με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. Η επίσκεψή του προετοιμάζονταν από την Αυστραλιανή Ειρηνευτική Πρωτοβουλία για την Κύπρο (Australian Peace Initiative for Cyprus).
 
Να αναφερθεί τέλος ότι από πολλών ετών, η οργανωμένη ομογένεια της Αυστραλίας, ελλαδική και κυπριακή, είχε ζητήσει και πετύχει από τις αυστραλιανές κυβερνήσεις να μην αναγνωρίζουν έγγραφα του ψευδοκράτους. Υπήρχαν ελάχιστες εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως τονίστηκε.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε