Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πορτογαλία: Αλληλοκατηγορίες για την κρίση ενόψει εκλογών

Πορτογαλία: Αλληλοκατηγορίες για την κρίση ενόψει εκλογών

Ο Ζουζέ Σόκρατες κι ο κεντροδεξιός αντίπαλός του Πέδρου Πάσους Κουέλιου αλληλοκατηγορήθηκαν για την οικονομική κρίση που ώθησε τη χώρα να ζητήσει βοήθεια, σε τηλεμαχία τους εν όψει των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Συνεχίζοντας τη στρατηγική που υιοθέτησε μετά από την παραίτησή του στα τέλη Μαρτίου, όταν η Βουλή είχε απορρίψει το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο είχε υποβάλει, ο Σόκρατες κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι «δημιούργησε την πολιτική κρίση και προκάλεσε την έκκληση για εξωτερικό δανεισμό», τον οποίο, όπως είπε για άλλη μια φορά, «η χώρα δεν είχε ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) εκτίμησε ότι «εδώ και καιρό η Πορτογαλία έπρεπε να έχει ζητήσει τη βοήθεια». «Γνωρίζατε, ενδιαφερόσασταν για τη δική σας εικόνα και όχι για αυτή της χώρας», τον κατηγόρησε.

«Η χώρα οδηγήθηκε σε μια κατάσταση ημι-χρεοκοπίας. Οι Πορτογάλοι γνωρίζουν ότι εάν υπάρχει ένας υπεύθυνος, ο Ζουζέ Σόκρατες είναι ο υπεύθυνος», συνέχισε.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες διαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς την ΕΕ και προς το ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Πορτογαλία.

Για το Σόκρατες οι Πορτογάλοι θα κληθούν στις προσεχείς εκλογές να «επιλέξουν ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος και σε εκείνους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. . . η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και στους Σοσιαλδημοκράτες είναι το κοινωνικό κράτος», επέμεινε, κατηγορώντας την κεντροδεξιά ότι θέλει να «καταστρέψει το εθνικό σύστημα υγείας», να «απεμπολήσει το δίκτυο των δημόσιων σχολείων».

«Ακούγοντάς σας κανείς νομίζει ότι η χώρα πάει καλά, ότι δε ζήτησε βοήθεια, ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν περικοπεί, ότι δεν υπάρχουν 700.000 άνεργοι», απάντησε ειρωνικά ο Πάσους Κοέλιου. «Αν σήμερα το κοινωνικό κράτος πάσχει, αυτό οφείλεται στο ότι το μοντέλο σας έχει αποτύχει», πρόσθεσε ο κεντροδεξιός πολιτικός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε