Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πορτογαλία και Ελλάδα αιτία που τα… άκουσε (ξανά) η Μέρκελ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ γιατί δεν αντιμετωπίζει «ανοιχτά» τα προβλήματα με τα προγράμματα βοήθειας στην Πορτογαλία και την Ελλάδα άσκησε η αντιπολίτευση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τα… άκουσε για τα κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη γερμανική βουλή για το πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία.

Ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι δεν αντιμετωπίζει «ανοιχτά» τα προβλήματα με τα προγράμματα βοήθειας για την Πορτογαλία και την Ελλάδα: «Στο τέλος θα έλθει η αναδιάρθρωση για τις χώρες με κρίση χρέους, ανοιχτό είναι μόνον το πώς», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.

Σημείωσε δε ότι «η διστακτικότητα θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης έχει ένα όνομα και αυτό το όνομα είναι Ευρώπη». Κατηγόρησε το υπουργείο των Οικονομικών ότι αποκρύπτει από την ομοσπονδιακή βουλή ντοκουμέντα που σχετίζονται με τον υπό διαμόρφωση μόνιμο μηχανισμό σταθεροποίησης ΕSM.

Το SPD είναι υπέρ της βοήθειας στην Πορτογαλία, αλλά «η αποδοχή από τους πολίτες μειώνεται, όταν η αλληλεγγύη δεν αποβαίνει προς όφελος των κρατών, αλλά των τραπεζών», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ζητώντας τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, όπως και την καθιέρωση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν εκτίμησε ότι «η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα», ότι η κρίση έχει διαφορετικά αίτια και ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι διαφορετικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Αριστερά» Γκέγκορ Γκίζι επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι με το πρόγραμμα βοήθειας επιβάλλει και στην Πορτογαλία έναν «φαύλο κύκλο» σκληρών περικοπών και μείωσης φορολογικών εσόδων, που και στην περίπτωση της Ελλάδας αποδείχτηκε ότι δεν αποδίδει.

Ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε, προειδοποίησε ότι η βοήθεια θα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Το ίδιο υποστήριξε κι ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μίχαελ Μάιστερ: Για δε την περίπτωση της Ελλάδας ανέφερε ότι την περασμένη δεκαετία, με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, είχε μια «τεράστια ευκαιρία να πάει μπροστά». Αλλά «αυτή η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε», σημείωσε ο Μάιστερ, αποσπώντας στο σημείο αυτό χειροκροτήματα των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Χριστιανική Ένωση και Φιλελεύθεροι, όπως, επίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, στηρίζουν το πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 78 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία. Αντίθετα το κόμμα «Αριστερά» δήλωσε ότι δεν το στηρίζει.

Στη σχετική απόφαση της γερμανικής βουλής καλείται η κυβέρνηση να εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να διασφαλίσει ότι «η καταβολή της οικονομικής βοήθειας – τουλάχιστον από τη δεύτερη δόση και εφεξής – θα προχωρήσει, αφού εκλεγεί ένα νέο κοινοβούλιο και υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεσμευτεί πλήρως για τους στόχους του προγράμματος βοήθειας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε