Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πορτογαλία: Ορίστηκε πρωθυπουργός ο Κοέλιο

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Πάσος Κοέλιο, νικητής των βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιουνίου, πήρε το χρίσμα για την πρωθυπουργία της χώρας από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

«Αφού συναντήθηκε με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέδρο Πάσος Κοέλιο πρωθυπουργό», αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Από την Τρίτη, ο Πάσος Κοέλιο είχε ανακοινώσει ότι το κόμμα του θα δημιουργήσει πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού με το δεξιό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο-Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP).

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσίσκο Ασίς.

Ο Πάσος Κοέλιο, 46 ετών, φιλελεύθερος κεντροδεξιός, διαδέχεται στην πρωθυπουργία τον σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ήταν στην εξουσία από τον Μάρτιο του 2005 και παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Ιουνίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) κέρδισε το 38,6% των ψήφων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) το 28%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων που ζουν στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π. Κοέλιου: “Θα κάνουμε τα πάντα για να μην γίνουμε βάρος στους δανειστές μας”

Η νίκη της δεξιάς στην Πορτογαλία και το… μνημόνιο!

Γιατί η Πορτογαλία δεν είναι… Ελλάδα!

Μετά τον Σόκρατες…ποιος;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε