Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πορτογαλία: Παρά την επιτυχία της λιτότητας το ΔΝΤ “βλέπει” κινδύνους

Πορτογαλία: Παρά την επιτυχία της λιτότητας το ΔΝΤ “βλέπει” κινδύνους

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να παραμένει μία χώρα που αντιμετωπίζει «σημαντικούς» οικονομικούς κινδύνους και η επιτυχία του σχεδίου διεθνούς δανεισμού θα εξαρτηθεί και από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, εκτιμά σε σημερινή του έκθεση το ΔΝΤ, την επομένη της θετικής αξιολόγησης που επιφύλαξαν στη Λισαβόνα οι δανειστές της.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι επισφαλείς και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις παραμένουν», ανέφερε το Ταμείο, προσθέτοντας πως η τύχη της Πορτογαλίας, που βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού από τον Μάιο του 2011, συνδέεται στενά με την κατάσταση στην ευρωζώνη.

«Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης και από τις μεταρρυθμίσεις που οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι θα θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα στην ευρωζώνη», τόνισε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ο κυριότερος «βραχυπρόθεσμος κίνδυνος» με τον οποίον βρίσκεται αντιμέτωπη η Πορτογαλία είναι ότι «η οικονομία ανακάμπτει πολύ αργά ώστε να έχει μία σημαντική επίπτωση στον υψηλό δείκτη ανεργίας και προκαλεί τη μετανάστευση καταρτισμένων εργαζομένων, που είναι δύσκολο να αναστραφεί».

Σύμφωνα με τις στατιστικές, αφότου ξεκίνησε η κρίση στην Πορτογαλία, που προσέφυγε για δανειακή βοήθεια 78 δισεκ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ανεργία της να έχει εκτιναχθεί πλέον στο 15,8%, όλο και περισσότεροι κάτοικοι αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, ενώ εκτιμώνται στους 100.000 οι κάτοικοι που αποδήμησαν σε άλλες χώρες μέσα στο 2011, τάση που προβλέπεται να συνεχισθεί και φέτος.

«Παρά τους δυσμενείς όρους του, το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής ανάταξης παραμένει στην ορθή κατεύθυνση», σημείωσε το ΔΝΤ, ενώ υπενθυμίζει πως οι ευρωπαίοι εταίροι της Πορτογαλίας έχουν συμφωνήσει να της παραχωρήσουν «μία επαρκή βοήθεια» έως ότου μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί μακροπρόθεσμα από τις αγορές–η κυβέρνηση αναμένει να το επιτύχει τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά οικονομικοί αναλυτές θεωρούν το χρονοδιάγραμμα αυτό ανέφικτο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε