Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης

Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά σήμερα την μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα που έχει ως στόχο να χαλαρώσει τους κανόνες στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των πιστωτών της Πορτογαλίας, σε αντάλλαγμα για την δανειακή σύμβαση που συνήφθη τον Μάιο του 2011.

Η νέα νομοθεσία, που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου σε πρώτη ανάγνωση, εγκρίθηκε χωρίς πρόβλημα, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση διαθέτει στην Εθνοσυνέλευση άνετη πλειοψηφία.

Οι Σοσιαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ήταν στην εξουσία όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο της βοήθειας, απείχαν κατά πλειοψηφία.

“Ελπίζω ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορέσουν να βοηθήσουν…να αποκτήσουν δυναμική οι επενδύσεις και η αγορά εργασίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

Αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους “ένα ουσιαστικό δικαίωμα, το οποίο τους αρνούνται τώρα, το δικαίωμα στην εργασία”, πρόσθεσε.

Σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια των 78 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας χαλαρώνοντας τα ωράρια της εργασίας και τα κριτήρια για τις απολύσεις, καταργώντας τις αργίες και τις ημέρες εορτών (δύο θρησκευτικές αργίες και δυο εθνικές εορτές) από το 2013.

Αυτή η μεταρρύθμιση ήταν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, με την εξαίρεση της CGTP, της κύριας συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που πρόσκειται στους κομμουνιστές, οι οποίοι την απέρριψαν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα για άλλη μια φορά την καταδίκασε στο κοινοβούλιο, υποσχόμενο να την πολεμήσει. “Οι εργαζόμενοι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς μπροστά στην απαλλοτρίωση των δικαιωμάτων τους”, δήλωσε ο κομμουνιστής ηγέτης Ζερόνιμου ντε Σόουζα. “Ετοιμαστείτε για τον αγώνα”, τόνισε.

Σήμερα το μεσημέρι εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη της CGTP είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης.

Η CGTP έχει καλέσει σε δύο μαζικές κινητοποιήσεις, στις 9 Ιουνίου στο Πόρτο, και στις 16 Ιουνίου στη Λισσαβόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Περικοπές παντού, ακόμη και στις εθνικές αργίες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε