Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην δήλωση Μόντι ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία «αν του ζητηθεί»

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην δήλωση Μόντι ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία «αν του ζητηθεί»

Τα ιταλικά κόμματα σχολίασαν ποικιλοτρόπως την χθεσινή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ότι «αν του ζητηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, είναι διατεθειμένος να παραμείνει στην πρωθυπουργία»

«Δεν μπορούμε να περάσουμε από την μια εξαίρεση στην άλλη», δηλώνει ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο Μπερσάνι είπε πως «αν μου πουν ότι ο Μόντι πρέπει να δώσει ακόμη, με κάποιο τρόπο ένα χέρι βοήθειας στην Ιταλία δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Σε όλη την Ευρώπη όμως διεξάγονται εκλογές για να προκύψει η πλειοψηφία που θα κυβερνήσει την χώρα, κι αυτό ακριβώς χρειάζεται και η Ιταλία».

«Δεν μπορώ να δώσω μια καθοριστική απάντηση. Πρέπει να γίνουν πρώτα οι εκλογές και δεν ξέρουμε ακόμη με ποιο εκλογικό νόμο θα ψηφίσουμε» δήλωσε από την μεριά του ο μεγιστάνας-πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο μόνος που αντέδρασε με ενθουσιασμό τις δηλώσεις Μόντι, είναι ο ηγέτης του κεντρώου, χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι: «η θετική πρόκληση και το έργο της κυβέρνησης τεχνοκρατών δεν πρέπει να διακοπούν», υπογράμμισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Καζίνι κάλεσε την κεντροαριστερά και τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας να προσθέσουν το όνομα του Μάριο Μόντι δίπλα στο σύμβολο του κόμματός τους, στις εκλογικές λίστες, όπως προτίθεται να κάνει ο ίδιος. Προς το παρόν, όμως δεν υπήρξε καμία σχετική απάντηση.

Κατά πολιτικούς αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομική πορεία της χώρας. Μοιάζει προφανές ότι αν η Ιταλία βρεθεί αναγκασμένη να προσφύγει στον νέο, έκτακτο μηχανισμό στήριξης πριν τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορέσουν να αντικατασταθούν, οι τεχνοκράτες υπουργοί, από αμιγώς, πολιτική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η πλειοψηφία των σχολιαστών εκτιμά ότι, στην πραγματικότητα, θα επιθυμούσε την παραμονή του Μόντι στην πρωθυπουργία, δεδομένης της συνεχούς πτώσης του κόμματός του που στα γκάλοπ πρόθεσης ψήφου δεν ξεπερνά πλέον το 18%.

Μεγάλο μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του όμως, κυρίως το τμήμα που προέρχεται από την πρώην άκρα δεξιά, ασκεί συνεχείς πιέσεις με στόχο την επιστροφή σε κυβερνητικά καθήκοντα. Πιέσεις οι οποίες τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν φήμες για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί πιο δυναμικό προφίλ.

Η κεντροαριστερά από την πλευρά της με το Δημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζεται να στήσει μηχανισμό εσωτερικών εκλογών για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της παράταξης.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι αναμένεται να αναμετρηθεί, μεταξύ άλλων, με τον δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, που διεκδικεί το χρίσμα επιμένοντας στην ανάγκη «απόσυρσης» των παλαιότερων πολιτικών.

Στην παρούσα φάση, κατά συνέπεια, την ώρα που συζητείται η κινητοποίηση και συμμετοχή της εκλογικής βάσης για την συγγραφή και την τελική επιλογή προγραμμάτων και υποψηφίων, θα ήταν οπωσδήποτε αντιπαραγωγικό και μάλλον πρωτοφανές να προσφερθεί άμεση υποστήριξη στην προοπτική για μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Η δημόσια τηλεόραση RAI πάντως μετέδωσε ότι «μια νέα πρωθυπουργική θητεία του Μάριο Μόντι ως πρόταση, χαίρει αναμφισβήτητα της υποστήριξης της Καθολικής Εκκλησίας, των ευρωπαίων εταίρων και του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόντι:”Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε