Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πως “καταστρέφουν” τη Συνθήκη Σένγκεν

REUTERS
Η Δανία αρχίζει και πάλι από σήμερα τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Επιμένει πως η απόφασή της αυτή έχει στόχο τη μείωση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και πως δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων που διέπει τον χώρο Σένγκεν. Ομως η Γερμανία, η Σουηδία, αλλά και οι Βρυξέλλες διαφωνούν.
 
Επιπλέον πενήντα τελωνειακοί θα πιάσουν σήμερα δουλειά στα σύνορα της Δανίας με τις δύο χώρες και ώς το 2014 θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι τελωνειακοί έλεγχοι όσων εισέρχονται στη χώρα.
 
Με το μέτρο αυτό, η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που αμφισβητεί σοβαρά την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών επέκρινε την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, που ισχύουν σήμερα σε μια ζώνη 25 ευρωπαϊκών κρατών, πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να μην παραβιάζονται.
 
Η δανική κυβέρνηση μειοψηφίας υιοθέτησε το εν λόγω μέτρο ως χειρονομία προς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Ειδικοί εκτιμούν ότι θα βρει μιμητές και σε άλλες χώρες, καθώς μικρά εθνικιστικά κόμματα, τα οποία τάσσονται εναντίον των μεταναστών και εναντίον της ευρωπαϊκής ιδέας, επιβάλλουν διάφορες αλλαγές στην πολιτική σκηνή.

Παραδείγματα τέτοιων αλλαγών είναι η ψήφιση από την Ιταλία ενός νόμου που χαρακτηρίζει ορισμένες εταιρείες στρατηγικές και εμποδίζει την εξαγορά τους από ξένα συμφέροντα, η πρόσφατη απειλή της Γαλλίας ότι θα κλείσει τα σύνορά της για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών από την Ιταλία και η επιτυχία του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ε.Ε. δέχονται επίθεση», τονίζει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Φρέντερικ Εριξον, διευθυντής στις Βρυξέλλες του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε