Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Πως ο Ομπάμα πήγε στο Αφγανιστάν χωρίς να το πάρει κανείς είδηση

Ο Ομπάμα βγαίνει "στις μύτες" των ποδιών του από το Air Force One ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ομπάμα βγαίνει "στις μύτες" των ποδιών του από το Air Force One ΦΩΤΟ REUTERS

 Κάθε ταξίδι ενός αμερικανού προέδρου χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό,

αλλά το να πάει χωρίς να το καταλάβει κανένας στο Αφγανιστάν, μία χώρα στο μέσο ενός οκταετούς πολέμου, είναι μία ειδική περίπτωση.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα, 15 μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε την πρώτη επίσκεψη του στην Καμπούλ.
    Για λόγους ασφαλείας, έφτασε νύχτα και έφυγε ενώ ήταν ακόμη σκοτάδι.

 Στους δημοσιογράφους είχε απαγορευθεί να πουν σε οποιονδήποτε που πήγαιναν το Σάββατο καθ’ οδόν προς στην αεροπορική βάση Αντριους, όπου βρίσκεται το προεδρικό αεροσκάφος.

 Αμέσως μετά την άφιξη τους στη βάση, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν στο υπόστεγο, όπου σταθμεύει το προεδρικό αεροσκάφος, Air Force One.

  Κανονικά, το αεροσκάφος σταθμεύει έξω για την άφιξη του προέδρου, αλλά εκείνη τη νύχτα, ήταν καλυμμένο και βγήκε έξω μόνο όταν επιβιβάστηκε ο Ομπάμα, έτσι ώστε να μη θέσει σε συναγερμό τα μέλη της στρατιωτικής φρουράς της βάσης. 

Αλλά και ο ίδιος ο Ομπάμα μπήκε με προφυλάξεις στη βάση. Είχε φύγει το απόγευμα της Παρασκευής για να περάσει το Σαββατοκύριακο στο προεδρικό θέρετρο του Καμπ Ντέηβιντ, από όπου πέταξε με ελικόπτερο στη βάση, το βράδυ του Σαββάτου για να κάνει το μυστικό του ταξίδι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος ήθελε από καιρό να κάνει την επίσκεψη.
 
Το μεγαλύτερο μέρος του 12ωρου ταξιδιού πέρασε γρήγορα. Οι περισσότεροι επιβάτες κοιμήθηκαν με φανελάκια και τζινς στους χώρους της πρώτης θέσης, ενώ τα σκέπαστρα των παραθύρων έμειναν κλειστά σε όλο το ταξίδι.

 Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 7:30 το βράδυ, τοπική ώρα στο αεροδρόμιο Μπαγκράμ. Ο Ομπάμα βγήκε από το αεροπλάνο, χαιρέτησε με χειραψία τους παραβρισκόμενους και στη συνέχεια πήγε σε ένα ελικόπτερο για να πετάξει προς το προεδρικό μέγαρο.

    Οι 14 δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν και μέρος του προσωπικού πέταξαν με ένα άλλο ελικόπτερο, του οποίου το πίσω μέρος ήταν ανοιχτό με ένα στρατιώτη να ελέγχει το σκοτεινό τοπίο, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης πτήσης.

    Μετά την προσγείωση, οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν παραδώσει τα κινητά τους στην βάση Αντριους και τα πήραν πίσω πάνω στο αεροπλάνο, περίμεναν το σύνθημα από τον εκπρόσωπο τύπου Ρόμπερτ Γκιμπς για να ανακοινώσουν σε όλο τον κόσμο ότι ο πρόεδρος ήταν στο Αφγανιστάν.

    Το μυστικό είχε κρατηθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε