Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόσα αυτοκίνητα προβλέπεται ότι θα πουληθούν το 2013 στον πλανήτη

Πόσα αυτοκίνητα προβλέπεται ότι θα πουληθούν το 2013 στον πλανήτη

 Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στον κόσμο αναμένεται να σπάσουν ρεκόρ το 2013, για τέταρτη συνεχή χρονιά, και θα ανέλθουν σε περισσότερες από 64 εκατομμύρια μονάδες, κυρίως λόγω της ζήτησης στην Κίνα, προέβλεψε σήμερα η καναδική τράπεζα Scotia σε μια μελέτη της.

Η τράπεζα προβλέπει αύξηση κατά 4% των παγκόσμιων πωλήσεων το 2013, μετά από μια κατά μέσον όρο αύξηση 7% ετησίως κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών.

“Οι παγκόσμιες πωλήσεις θα υποστηριχθούν από μια ισχυρή αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες πολύ χαμηλά επιτόκια και την πρόσφατη επιτάχυνση της νομισματικής επέκτασης σε παγκόσμια κλίμακα”, δήλωσε ο Κάρλος Γκόμες, οικονομολόγος της τράπεζας που ειδικεύεται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Ασία θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, με προβλεπόμενες πωλήσεις 25,7 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Η Κίνα, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των παγκόσμιων πωλήσεων, αναμένεται να συμβάλλει στην τάση καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη από 10%, σε περισσότερες από 11,8 εκατομμύρια μονάδες. Ωστόσο η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι πιο μέτρια στην Ινδία, η οποία γνώρισε φέτος τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2002, με επιπλέον μια αύξηση του πληθωρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις των ελαφρών φορτηγών, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να σημειώσει μια αύξηση κατά 4,4% με περισσότερες από 17,7 εκατομμύρια μονάδες, από τις οποίες 15 εκατομμύρια μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ο προϋπολογισμός των αμερικανικών νοικοκυριών έχει βελτιωθεί σημαντικά και δεν ήταν ποτέ τόσο ισορροπημένος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, γεγονός που τους επιτρέπει να αντικαταστήσουν πολλά από τα παλιά αυτοκίνητα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Πράγματι, ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ είναι τώρα, για πρώτη φορά, μεγαλύτερος των 11 ετών”, σημείωσε ο Γκόμες.

Στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν το 2012 στο χαμηλότερο επίπεδο σε 19 χρόνια, λόγω της μείωσης στις μεσογειακές χώρες–που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την κρίση χρέους–αναμένεται να παραμείνουν σταθερές στα 11,65 εκατομμύρια λέει η τράπεζα.

Θα σημειώσουν ελαφριά αύξηση στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως στη Ρωσία στα 4,63 εκατομμύρια, καθώς και στη Λατινική Αμερική, όπου συνολικά θα φθάσουν τα 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, χάρη στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Βραζιλία, η οποία συνδέεται με την κατασκευή υποδομών ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε