Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Που είναι τα ρομπότ; Πάντως όχι στην Φουκουσίμα!

Ρομπότ σερβίρουν ποτά, καθαρίζουν σπίτια, διδάσκουν σε σχολεία, τρέχουν σε μαραθώνιους και γενικά κάνουν χίλια δυο πράγματα. Όλα Ιαπωνικά. Όμως που είναι τα ρομπότ τώρα που τα χρειάζονται στην Φουκουσίμα.
Η ιαπωνική ρομποτική βιομηχανία είναι ίσως η πιο εξελιγμένη στον κόσμο, με ρομπότ να σερβίρουν ποτά, να διδάσκουν στα σχολεία, να τρέχουν μαραθωνίους, να παίζουν μουσικά όργανα, να εκτελούν ακόμα και γάμους!

Παρόλα αυτά, οι λιγοστοί ηρωικοί επιστήμονες και τεχνικοί μάχονται μόνοι τους όλες αυτές τις μέρες στους κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, χωρίς τη βοήθεια των ρομπότ, τα οποία σε αυτή την ακραία και δυνητικά θανατηφόρα για τους ανθρώπους περίπτωση, κατά κοινή ομολογία, θα ήσαν πιο χρήσιμα από ποτέ.

 
Αν και η πυρηνική βιομηχανία διεθνώς διαθέτει ρομπότ (ευρωπαίοι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα που μπορεί να αναρριχηθεί σε τοίχους διαμέσου ραδιενεργών πεδίων), η εταιρία ηλεκτρισμού του Τόκιο, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, δεν φαίνεται να έχει -ακόμα τουλάχιστον- αξιοποιήσει κάποιο από αυτά. Αντίθετα, προτιμά να αναθέτει σε λίγους -πιθανώς μελλοθάνατους- εργαζόμενους το βαρύ καθήκον να αντιμετωπίσουν με τα χέρια τους την πυρηνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
Ένας αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για μετρήσεις ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια αρχή για την πυρηνική ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
 
Σύμφωνα με αναλυτές, παρά τον έντονο εκσυγχρονισμό της, ένα παράλληλο αναχρονιστικό πνεύμα φαίνεται να διατρέχει την ιαπωνική κοινωνία, η οποία, σε διάφορες περιπτώσεις και όχι μόνο στις κρίσιμες στιγμές, προτιμά να βασίζεται στα “σίγουρα” χέρια και τα μυαλά των ανθρώπων, παρά σε μηχανήματα.
 
Ρομπότ είχαν χρησιμοποιηθεί και στις δύο μεγαλύτερες προηγούμενες πυρηνικές καταστροφές, στο Τσέρνομπιλ και στο Θρι Μάιλ Άϊλαντ, ενώ και στη Φουκουσίμα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αναλάβουν καθήκοντα κάποια στιγμή στο μέλλον, όσο πιο ραδιενεργή γίνεται η γύρω περιοχή.
 
Η τραγική περίπτωση της Φουκουσίμα αναδεικνύει την ανάγκη για το σχεδιασμό και την κατασκευή ακόμη πιο εξειδικευμένων ρομπότ που θα μπορούν να εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν και μετά από ένα ατύχημα, κάνοντας εργασίες συντήρησης, ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες, ανοιγοκλείνοντας βαλβίδες κ.α.

Μέχρι σήμερα, οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί και οι σκοπιμότητες εξοικονόμησης κόστους έχουν περιορίσει τη χρήση ρομπότ στους ανά τον κόσμο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Τώρα πια, όμως, ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει, όσο και αν ενστικτωδώς οι άνθρωποι διστάζουν να εμπλέξουν ρομπότ σε τόσο ευαίσθητες διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη:
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε