Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πού θα σταματήσει η πτώση του ευρώ – Τώρα άρχισε να ανησυχεί η Μέρκελ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το κοινό ευρωπαικό νόμισμα έναντι του δολλαρίου εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην Ιρλανδία και τους ορατούς πλεον κινδύνους επέκτασης της κρίσης σε Πορτογαλία και Ισπανία.
 

Σε λιγότερο από 48 ώρες το ευρώ ”αδυνάτισε” κατά 0,04 λεπτά,αφού το βράδυ της Κυριακής,με την υπαγωγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό σωτηρίας η ισοτιμία του έναντι του δολλαρίου ήταν στο 1,3786 και τώρα βρίσκεται στο 1,3398. Αιτίες της διολίσθησης είναι οι πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία και η εξάπλωση της κρίσης στον ευρωπαικό νότο,αφού οι ”διψασμένες” αγορές χτύπησαν ήδη την πόρτα της Πορτογαλίας και σύμφωνα με αναλυτές έπεται και η Ισπανία. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, με δηλώσεις της σήμερα εξέφρασε την “ανησυχία” της ότι απειλείται το ευρώ, μετά από το βάθεμα της κρίσης στη 16μελή ευρωζώνη, λίγο αφότου το Δουβλίνο προσέφυγε στον “ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης”. Από τις κύριες υπαιτίους αυτής της καταστροφικής πορείας του ευρώ και της ευρωζώνης τώρα πλέον δηλώνει ότι ανησυχεί για την πορεία του ευρώ που η ίδια “έριξε” με τις παλινωδίες της. 

“Αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, σε ό,τι αφορά το ευρώ”, υπογράμμισε η αξιωματούχος, που μιλούσε στην Ομοσπονδία των Εργοδοτών στο Βερολίνο. “Διακυβεύεται το ίδιο το κοινό μας νόμισμα(…)”θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα”, υπογράμμισε επίσης.

“Η κρίση χρέους στα όρια της ευρωζώνης βαραίνει πάνω στο ηθικό των επενδυτών της, ακόμα… Ολες οι απόπειρες των ιθυνόντων για να περιοριστεί αυτή προς το παρόν από τις αγορές εκλαμβάνονται ως ‘γράμμα κενόν’, ενώ φουντώνουν οι φήμες ότι σύντομα κι η Πορτογαλία κι η Ισπανία θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από τους γείτονές τους”, επισημάνθηκε από τον αναλυτή του οίκου ‘Daily FX’, Ντέηβιντ Σονγκ.
 
Δυστυχώς όμως φαίνεται πως ήταν μάντης κακών ο Ομπάμα,ο οποίος από τη Λισσαβώνα και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ παρομοίαζε με συγκοινωνούντα δοχεία τις οικονομίες της Ευρώπης και των Η.Π.Α. 
 

Απόδειξη είναι τα λόγια του Καναδού υπουργού Οικονομικών ότι δηλαδή πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει άμεσα μέτρα για την κρίση χρέους στην Πορτογαλία, ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει εάν η χώρα θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια όπως η Ιρλανδία.

Οσον αφορά το δολάριο ΗΠΑ, που λειτουργεί προς στιγμή ως αξία-καταφύγιο,σε έναν βαθμό έπαιξε τον ρόλο αυτόν σήμερα εξαιτίας του νέου επεισοδίου βίας στην κορεατική χερσόνησο,με απολογισμό δύο νεκρούς και 18 τραυματίες.

Επίσης, το αμερικανικό νόμισμα πήρε ώθηση σήμερα από τον καλύτερο,του αναμενομένου,δείκτη για την ανάπτυξη της ομοσπονδιακής οικονομίας κατά το γ’τρίμηνο καθώς επρόκειτο γιά το πέμπτο συνεχές αναπτυξιακό τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε