Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πούλησαν αυθεντικό Ντα Βίντσι για…ψίχουλα!

Ο πίνακας La Bella Principessa...
Ο πίνακας La Bella Principessa...
Είναι ίσως η μεγαλύτερη γκάφα που έκανε οίκος δημοπρασιών και δεν πρόκειται για κανέναν μικρό οίκο!

 

Μία απίστευτη γκάφα φέρεται ότι διέπραξε ο οίκος δημοπρασιών Christie΄s πουλώντας έναν αυθεντικό πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι 13.360 ευρώ αντί 116 εκατ. ευρώ που ήταν η πραγματική του αξία.
 
Η βρετανίδα συλλέκτρια Τζιν Μάρτσιγκ, η οποία διευθύνει ένα ίδρυμα για τη φροντίδα των ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορεί τον οίκο Christie΄s για αμέλεια, διότι οι εκτιμητές του αποφάνθηκαν ότι ο πίνακας τον οποίον τους έδωσε για δημοπρασία ήταν «γερμανικό έργο, αγνώστου ζωγράφου του 19ου αιώνα». Σαν τέτοιο πουλήθηκε για λίγες χιλιάδες ευρώ. Όταν όμως ο αγοραστής τον έδωσε σε άλλους εκτιμητές, εκείνοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικό Ντα Βίντσι, τεράστιας αξίας στο «χρηματιστήριο της τέχνης»!
 
Η κυρία Μάρτσιγκ υπέβαλε μήνυση εναντίον του Christie΄s στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν κατηγορώντας τον γνωστό οίκο δημοπρασιών ότι έβγαλε στο σφυρί τον πίνακα στο 0,01% της δυνητικής του αξίας.
 
Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει το προφίλ ενός κοριτσιού, εκτίθεται τώρα στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας ως έργο του Ντα Βίντσι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της συλλέκτριας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Guardian», ο πίνακας είχε ασφαλιστεί έναντι 76 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του ανέρχεται στα 116 εκατ. ευρώ.
 
Η κυρία Μάρτσιγκ « ένιωσε συντετριμμένη » όταν ανακάλυψε τον περασμένο Ιούλιο ότι ο μελετητής των έργων του Ντα Βίντσι, Μάρτιν Κεμπ, αναγνώρισε τον πίνακα ως τη «La Βella Ρrincipessa» (Η Ωραία Πριγκίπισσα), απεικόνιση της Μπιάνκα Σφόρτζα, κόρης του δούκα του Μιλάνου, δια χειρός του Λεονάρντο.
 
Τα δικαστικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός Ντα Βίντσι. Σε αυτά αναφέρεται η ύπαρξη ενός αχνού αποτυπώματος που ταιριάζει με αυτό που βρέθηκε σε έναν πίνακα του Ντα Βίντσι και τεστ που έγιναν στο κάρβουνο και έδειξαν ότι ο πίνακας χρονολογείται μεταξύ των ετών 1440 και 1650 και όχι από τον 19ο αιώνα. Ο Christie΄s κατηγορείται ότι δεν χρησιμοποίησε όπως έπρεπε τις επιστημονικές μεθόδους και την τεχνολογία για να εξακριβώσει την προέλευση του έργου. Αλλοι ειδικοί πάντως δεν έχουν πειστεί ότι ο Ντα Βίντσι φιλοτέχνησε τον πίνακα. « Δεν είναι το χέρι του Λεονάρντο αυτό. Ο πίνακας παρουσιάζει ανατομικά λάθη, με πιο σημαντικό τον δεσμό μεταξύ λαιμού και μπούστου», δήλωσε στον «Guardian» o Ζακ Φρανκ, εμπειρογνώμονας του Ντα Βίντσι στο Πανεπιστήμιο UCLΑ.
 
Όσο για τον εκπρόσωπο του Christie΄s, δήλωσε ότι « ο οίκος διαφωνεί έντονα με αυτούς τους ισχυρισμούς και πιστεύει πως οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες ».
 
Ο Ντα Βίντσι είναι ο δημιουργός της περίφημης «Μόνα Λίζα» και του «Μυστικού Δείπνου», δύο από τα πιο πολύτιμα και γνωστά έργα τέχνης στον κόσμο. Το μόνο έργο που μπορεί να συγκριθεί μαζί τους είναι «Η Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Αγγέλου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε