Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πραγματικά πυρά και δακρυγόνα στους διαδηλωτές

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας στην πόλη Χομς. “Ένοπλη εξέγερση” χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις το ΥΠΕΣ.
Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ νωρίς σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην δυτική πόλη Χομς της Συρίας μία ημέρα αφότου τελέστηκαν κηδείες για 14 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις εκεί, δήλωσαν διαδηλωτές και κάτοικοι.
 
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας στη Χομς, πρόσθεσε.
 
“Πυροβολισμοί ακούγονται να αντηχούν σε όλη την πόλη”, είπε μια γυναίκα που ζει κοντά στην πλατεία, στην εφημερίδα The New York Times. “Όλα τα τζαμιά καλούν για βοήθεια. Φοβούμαστε ότι πολλοί έχουν σκοτωθεί στην πλατεία”.
 
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά την Δευτέρα για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία και να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας απέκλεισαν την πλατεία και διέταξαν τους διαδηλωτές να διαλυθούν ως τις 02:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. Τα πυρά ακούστηκαν στις 02:15, ανέφερε το αλ Τζαζίρα.
 
Τα επεισόδια σημειώθηκαν μια ημέρα αφού τελέστηκαν οι κηδείες των διαδηλωτών οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας την Κυριακή. Οι κηδείες μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Άσαντ, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2000.
 
Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια “ένοπλη εξέγερση” αναφερόμενο στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται επί ένα μήνα.
 
Οι κινητοποιήσεις δεν σταμάτησαν παρότι ο Άσαντ είπε το Σάββατο ότι ο νόμος περί της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ από το 1963, ενδέχεται να καταργηθεί από την επόμενη εβδομάδα κι υποσχέθηκε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
 
“Η πορεία των προηγούμενων γεγονότων. . . αποκάλυψε ότι (τα γεγονότα) είναι μια ένοπλη εξέγερση από ένοπλες ομάδες που ανήκουν σε σαλαφιστικές οργανώσεις, ειδικά στις πόλεις Χομς και Μπανιάς”, ανέφερε ανακοινωθέν του υπουργείου.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε