Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πράκτορες του FBI εκπαιδεύονται στο…Facebook

Πράκτορες του FBI εκπαιδεύονται στο…Facebook

 Οι πράκτορες του FBI στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται στην εκμάθηση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

 

 

Σκοπός είναι να προσεγγίζουν υπόπτους ώστε να συλλέγουν ενοχοποιητικά στοιχεία, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα από την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF).
 
Η εσωτερική εγκύκλιος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με την εκπαίδευση των πρακτόρων, υπό τον τίτλο Τμήμα Συλλογής και Χρήσης Στοιχείων από Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφέρει ότι μυστικοί πράκτορες του FBI και άλλων υπηρεσιών είχαν φτιάξει πλαστά προφίλ και τα είχαν ανεβάσει σε ιστοσελίδες όπως το My Space και το Facebook σε μία προσπάθεια να συλλάβουν υπόπτους αποκτώντας πρόσβαση στο κοινωνικό τους δίκτυο.
 
Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο επισημαίνει ότι τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για να έρχεται σε επικοινωνία ο αστυνομικός που εκτελεί μυστική αποστολή με τους υπόπτους ή με στόχους, να αποκαλύπτει τις προσωπικές τους επικοινωνίες, να αποκτά πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες και να καταγράφει κοινωνικές σχέσεις και δίκτυα.
 
Οι πληροφορίες που συλλέγονται με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξακρίβωση των άλλοθι και τον εντοπισμό των υπόπτων, αποκαλύπτει το έγγραφο 33 σελίδων. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μία καλή πηγή πληροφοριών για τους μάρτυρες υπεράσπισης, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
“Η γνώση είναι δύναμη. Κάνετε έρευνα για όλους τους μάρτυρες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης”, τονίζεται.
 
Αναφερόμενο στην πολιτική των ιστοσελίδων κατά της εγγραφής με πλαστή ταυτότητα, το έγγραφο κάνει λόγο για τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν από μυστικές επιχειρήσεις: “Αν οι πράκτορες παραβιάζουν τους όρους λειτουργίας (της ιστοσελίδας), θεωρείται αυτό παράνομη δραστηριότητα;”.
 
Ενώ το εγχειρίδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αφήνει αναπάντητο αυτό το ερώτημα, ένα άλλο έγγραφο, που εστάλη στην οργάνωση EFF από την Εφορία επισημαίνει ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι απαγορεύεται να χρησιμοποιούν παραπλανητικά ή πλαστά στοιχεία στο διαδίκτυο για να αποσπάσουν πληροφορίες για τους φορολογούμενους.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε