Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πράσινο φως από το Eurogroup για τον δανεισμό της Ισπανίας

Πράσινο φως από το Eurogroup για τον δανεισμό της Ισπανίας

Το Eurogroup ενέκρινε τον δανεισμό της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της    

Στην οικονομική ενίσχυση με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα συμφώνησε ομόφωνα σήμερα το Γιούρογκρουπ που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

   Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της Ευρωζώνης, το δάνειο προς την Ισπανία θα ανέλθει έως 100 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη δόση της βοήθειας θα φτάσει τα 30 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση «έκτακτων και αναπάντεχων χρηματοδοτικών αναγκών». Προβλέπεται ότι τα δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχουν, κατά μέσον όρο, περίοδο ωρίμανσης 12,5 ετών με τις εκάστοτε εκταμιεύσεις να έχουν ανώτατο όριο ωρίμανσης μέχρι 15 έτη.

   Το Γιούρογκρουπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών όπως αυτές εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς θα παρακολουθείται στενά και θα εξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα παράλληλα με την πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

   Σε γραπτή δήλωσή του, ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν υπογραμμίζει ότι η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση και διόρθωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση στην Ισπανία υγιών, αποτελεσματικά ρυθμισμένων και με αυστηρή εποπτεία τραπεζών που θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε