Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Πράσινο» του Σ.Α. σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε, για τέταρτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στοχεύει να πείσει την Τεχεράνη να αναστείλει τις ευαίσθητες πυρηνικές της δραστηριότητες και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα για τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός της.

Η απόφαση 1929 συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία τη Γαλλία και τη Βρετανία, με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά, και μία αποχή. Η Βραζιλία και η Τουρκία ψήφισαν κατά, ενώ ο Λίβανος απείχε.

Το κείμενο ενσωματώνει και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί τρεις φορές από το Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2006, τον Μάρτιο 2007 και τον Μάρτιο του 2008.

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα. Οι επιθεωρήσεις αυτές μέχρι σήμερα επιτρέπονταν στις αποβάθρες των λιμανιών.

Η απόφαση απαγορεύει επίσης την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.

Επίσης, περιλαμβάνει τρία παραρτήματα που περιέχουν τους καταλόγους των πολιτών των φορέων και των τραπεζών του Ιράν, που προστίθενται σε εκείνους που ήδη πλήττονται από ατομικές κυρώσεις–πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.

Τα παραρτήματα περιέχουν ένα μόνο συγκεκριμένο όνομα, Τζαβάντ Ραχίκι, που είναι ο επικεφαλής του κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI), αλλά 40 ονόματα φορέων και τραπεζών.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της συνεδρίασης του Σ.Α. ήρθε και η αντίδραση της Τεχεράνης. Που φυσικά χαρακτήρισε την απόφαση «λανθασμένο βήμα, που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση»,.

Κατά τον Μπαράκ Ομπάμα οι νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης στέλνουν ένα «αλάνθαστο μήνυμα». «Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα του Ιράν όπως και σε όλες τις χώρες όσον αφορά την απόκτηση ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, αλλά τα δικαιώματα αυτά φέρνουν και υποχρεώσεις» είπε ο αμερικανός πρόεδρος και ξεκαθάρισε ότι οι νέες αυτές κυρώσεις σε καμία περίπτωση δεν κλείνουν την πόρτα στο διπλωματικό διάλογο με το Ιράν.

Αντίθετα, για τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, οι κυρώσεις «δεν αξίζουν ούτε ένα λεπτό και είναι για τον σκουπιδοτενεκέ»! «Έχω πει σε έναν από αυτούς (σ.σ. εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων): αυτές οι αποφάσεις που ψηφίσατε είναι χρησιμοποιημένα μαντήλια για να πεταχτούν στα σκουπίδια». 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, δήλωσε έτοιμη να συναντηθεί με τον Ιρανό διαπραγματευτή ώστε να επιτευχθεί μια συνολική και μακρόχρονη συμφωνία η οποία θα αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Από πλευράς Γερμανίας, Γκούιντο Βεστερβέλε έκρινε ότι οι νέες κυρώσεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν πρέπει να παράγει βόμβες, αλλά ότι ο στόχος πρέπει να είναι ακόμη μια διπλωματική λύση στη διένεξη. Η Γαλλία εκτίμησε πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή προς το Ιράν.

Φόβους πως οι νέες κυρώσεις θα υπονομεύσουν την εξεύρεση διπλωματικής λύσης όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε η Τουρκία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκρινε ότι οι κυρώσεις αποκλείουν την πιθανότητα της χρήσης βίας.

«Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ. Ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ ζήτησε την πλήρη υλοποίηση του νέου γύρου κυρώσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε