Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρεμιέρα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι εργασίες του Φόρουμ ξεκίνησαν με την ομιλία του Γάλλου προέδρου, που υποστήριξε τον Ομπάμα στον περιορισμό των τραπεζών.

Άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης η αυλαία για το 40ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που φιλοξενεί 2.500 εκπροσώπους από 90 χώρες. Απαντώντας στις νέες προκλήσεις, το Φόρουμ συνεδριάζει με κεντρικό θέμα: Βελτιώνοντας την κατάσταση στον κόσμο: Επανεξέταση, Επανασχεδιασμός, Επαναδόμηση.

 
Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που στράφηκε εναντίον των τραπεζών και υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο. Ο Σαρκοζί υποστηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην προσπάθεια του να περιορίσει το μέγεθος και τις εργασίες των τραπεζών ώστε αν πτωχεύσει μία τράπεζα να μην βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας ολόκληρη η αμερικανική οικονομία.

“Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δίκιο όταν λέει ότι οι τράπεζες πρέπει να αποτραπούν από την συμμετοχή σε ιδιωτικές κερδοσκοπίες ή να χρηματοδοτούν κερδοσκοπικά funds” είπε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε “η παγκοσμιοποίηση ξέφυγε από τον έλεγχο” στην οικονομική κρίση. 

Ωστόσο ο Σαρκοζί διευκρίνησε ότι δεν έχει έρθει στο Νταβός για να κάνει μάθημα σε κανέναν και υπογράμμισε ότι “είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση”.

Το Φόρουμ αναλυτικά:
 
Περισσότερες από 55 κυβερνήσεις εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο, ενώ εκπροσώπους έστειλαν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις διεθνώς. Στις εργασίες του Φόρουμ θα μετάσχει την Πέμπτη και την Παρασκευή και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 
Το πρόγραμμα του Φόρουμ, θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, διατήρησης της αειφόρου ανάπτυξης, ενίσχυσης της ασφάλειας, δημιουργίας ενός πλαισίου αξιών και οικοδόμησης αποτελεσματικών θεσμών.
 
Τα τελευταία χρόνια όλοι και περισσότερες ενότητες του Φόρουμ του Νταβός επικεντρώνονται σε ζητήματα που επηρεάζουν τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, και ειδικά φέτος ο αριθμός των απεσταλμένων από τις χώρες αυτές έχει αυξηθεί ραγδαία.
 
Στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πρόκειται να βρεθεί και η πρωτοφανής καταστροφή στην Αϊτή εξαιτίας του σεισμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε