Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Προ των πυλών της Βεγγάζης οι δυνάμεις του Καντάφι

Όλες οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα διακόπηκαν στη Βεγγάζη, προπύργιο της λαϊκής εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, την ώρα που οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν κατά της πόλης.

Σήμερα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν ακάθεκτες την προέλασή τους κατά μήκους της παραλιακής ζώνης, απωθώντας τους αντικαθεστωτικούς με συνεχείς βομβαρδισμούς από αέρος και με όλμους και πυραύλους.

Δεκάδες λίβυοι αντικαθεστωτικοί υποχωρούν και από τη Μπρέγκα έπειτα από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης στα ανατολικά της χώρας, μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι. Οι δυνάμεις τους που φρουρούσαν την Μπρέγκα εγκατέλειψαν την πόλη με οχήματα που κατευθύνονται στην Ατζνταμπίγια, ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο. Χθες οι αντικαθεστωτικοί είχαν εγκαταλείψει την Αλ Ουκάιλα, η οποία έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι.

Οι πιστές δυνάμεις στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι έχουν καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα και προελαύνουν πλέον προς την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια, τονίζουν οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Οι δυνάμεις του Καντάφι εκδίωξαν τους εξεγερμένους από το εσωτερικό της πόλης Ρας Λανούφ μετά από αμφίβια επιχείρηση με τη χρήση πλοίων, αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Οι εξεγερμένοι διέθεταν ελαφρά όπλα και πολυβόλα τοποθετημένα σε φορτηγάκια.

Η γραμμή του μετώπου μετακινείται προς τα ανατολικά καθώς οι πόλεις που είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί πέφτουν η μία μετά την άλλη στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, που πλέον βρίσκονται 240 χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Πάντως σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια οι αντικαθεστωτικοί έχουν ανεκτήσαν σήμερα τον έλεγχο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, μετά τις προσπάθειες των κυβερνητικών στρατευμάτων να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο διαμάχη ξέσπασε στην Μεραρχία Χάμις –της οποίας ηγείται ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Χάμις Καντάφι– την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Μιζουράτα.

Κάποιοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές και να επιτεθούν σε πολίτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών. Περισσότεροι από 30 στρατιώτες αυτομόλησαν από τη μεραρχία και συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το αλ Αραμπίγια.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη καθώς κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης συνέχιζαν τις επιχειρήσεις για να αποσπάσουν από τους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς τα εναπομείναντα προπύργιά τους.

Η Ουάσινγκτον, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, χαρακτήρισε την διακήρυξη του Αραβικού Συνδέσμου “σημαντικό βήμα” κι εκτίμησε ότι “ενισχύει την πίεση” στον Καντάφι· όμως απέφυγε να δεσμευτεί σαφώς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ δεν πρότεινε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είπε μετά την 6ωρη σύνοδό του, που διεξήχθη στο Κάιρο το Σάββατο, συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι έχουν διαπραχθεί “σοβαρά εγκλήματα και μεγάλες παραβιάσεις” από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι σε βάρος του λιβυκού λαού, που του αφαιρούν τη νομιμοποίηση να κυβερνά.

Δεν είναι σαφές εάν η έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αποτελεί την ομόφωνη έγκριση των χωρών της περιφέρειας που το NATO θεωρούσε προϋπόθεση προκειμένου να αναλάβει δράση εναντίον του Καντάφι. Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη δεν απέκλειαν να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία για το θέμα–αλλά τη χαρακτήριζαν απίθανη. Παραμένουν, επίσης, άγνωστες οι προθέσεις Ρωσίας και Κίνας.

O Αραβικός Σύνδεσμος καλεί για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε