Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Πρόεδρος της Κούβας για άλλα 5 χρόνια ο Ραούλ Κάστρο

Πρόεδρος της Κούβας για άλλα 5 χρόνια ο Ραούλ Κάστρο

Ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο αναμένεται να επανεκλεγεί στην ηγεσία αύριο, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νεοαναδειχθείσας Εθνοσυνέλευσης της χώρας.

Ο 81 ετών Ραούλ Κάστρο, που για σχεδόν μισό αιώνα είχε υπηρετήσει τη χώρα από τη θέση του υπουργού Αμύνης, ανέλαβε προσωρινά την εξουσία το 2006, μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αδελφός του κι ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιδέλ και το 2008 η Εθνοσυνέλευση είχε επιβεβαιώσει την ανάδειξή του σε αρχηγό του κράτους.

Η νέα Εθνοσυνέλευση εκλέχθηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Οι 612 βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων εκλέχθηκαν χωρίς αντίπαλο, πρόκειται πλέον να επανεγκρίνει τη νέα πενταετή θητεία του Ραούλ Κάστρο.

Ως πρόεδρος, ο Ραούλ Κάστρο ακολούθησε μία πιο ρεαλιστική πολιτική και εισήγαγε βαθμιαία σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη σοσιαλιστική χώρα. Μεταξύ των πιο σημαντικών ήταν η απόφαση να παρασχεθεί δυνατότητα ανάπτυξης ιδιωτικών πρωτοβουλιών, η αλλαγή του καθεστώτος στην έκδοση αδειών για ταξίδια, που καθιστούσε απαγορευτική τα ταξίδια Κουβανών στο εξωτερικό και να επιτραπεί στους κατοίκους της χώρας να αγοράζουν αυτοκίνητα και κατοικίες.

Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο λίγα άλλαξαν, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας παραμένει η μόνη πολιτική παράταξη που επιτρέπεται στη χώρα—και σύμφωνα με τον ίδιον τον Κάστρο το ίδιο καθεστώς πρόκειται να διατηρηθεί. Επίσης και παρά τις διακηρύξεις του προέδρου για ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του τόπου, πολλές από τις νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησης παραμένουν στα χέρια της ‘παλιάς φρουράς’.

Μολαταύτα, ο Κάστρο έχει εκδηλώσει την επιθυμία να μειώσει το διάστημα της θητείας σε υψηλόβαθμες θέσεις το ανώτερο σε δύο πενταετίες. Σε περίπτωση που ο ευσεβής του πόθος αυτός γίνει πραγματικότητα, η δεύτερη θητεία του προέδρου πρόκειται να είναι και η τελευταία του.

«Πρόκειται να γίνω 82 ετών, έχω το δικαίωμα να αποσυρθώ. Δεν το πιστεύετε κι εσείς;», αστεΐσθηκε χθες ο Κάστρο, ενώ βρισκόταν σε εκδήλωση στα περίχωρα της Αβάνας με την αφορμή της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Δυο μήνες χωρίς να δώσει σημεία ζωής ο Ούγκο Τσάβες

Στα πρόθυρα της επιδημίας χολέρας η Κούβα

Κούβα: Ελεύθερα τα ταξίδια στο εξωτερικό από Δευτέρα αλλά όχι για όλους

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε