Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Προειδοποιήσεις από ποδοσφαιριστές για επιθέσεις ναζιστών στο Euro 2012 – “Θα επιστρέψετε σε φέρετρα”

Ουκρανοί φίλαθλοι σε αγώνα που έγινε στο Κίεβο την Τετάρτη κρατούσαν σημαία με την σβάστικα και χαιρετούσαν ναζιστικά. ΦΩΤΟ REUTERS
Ουκρανοί φίλαθλοι σε αγώνα που έγινε στο Κίεβο την Τετάρτη κρατούσαν σημαία με την σβάστικα και χαιρετούσαν ναζιστικά. ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη και πρώην παίκτες καλούν τους συγγενείς τους αλλά και τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του και να δει τους αγώνες στην τηλεόραση και να μην ρισκάρουν τη ζωή τους.

Την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Πολωνίας προκάλεσε η εκπομπή «Panorama» του BBC που παρουσίασε τους οπαδούς αυτών των χωρών ως ξενοφοβικούς και ρατσιστές. «Θα επιστρέψετε σε φέρετρα», προειδοποιεί τους άγγλους φιλάθλους ο Σολ Κάμπελ!

Σε δημοσιογραφία που θυμίζει την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και «αποκυήματα της φαντασίας» αναφέρονται στο BBC Πολωνοί και Ουκρανοί με αφορμή το ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου, το οποίο περιγράφει τους φιλάθλους των δύο χωρών ως ρατσιστές και ξενοφοβικούς.

Υπό τον τίτλο «Euro 2012: Τα στάδια του μίσους», η εκπομπή «Panorama» του BBC παρουσίασε πολωνούς και ουκρανούς φιλάθλους να απευθύνουν ναζιστικό χαιρετισμό, να χλευάζουν μαύρους παίκτες μιμούμενοι πιθήκους και ασιάτες σπουδαστές να δέχονται επίθεση στο γήπεδο της Μέταλιστ, στο Χάρκοβο, που θα φιλοξενήσει αγώνες του Euro.

REUTERS

Ο πρώην άσος της Αρσεναλ και της Τότεναμ Σολ Κάμπελ απηύθυνε έκκληση στους άγγλους φιλάθλους να παραμείνουν στο σπίτι και να δουν τους αγώνες στην τηλεόραση: «Μην το ρισκάρετε γιατί μπορεί να καταλήξετε να επιστρέψετε σε φέρετρο».

Οι οικογένειες δύο άγγλων διεθνών ποδοσφαιριστών, του Θίο Γκουόλκοτ και του Αλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν, ακύρωσαν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στις δύο χώρες φοβούμενοι τυχόν επιθέσεις από ρατσιστές.

«Πιστεύουμε πως αυτό το ρεπορτάζ είναι προκλητικό κι έγινε ακολουθώντας την παράδοση της σοβιετικής δημοσιογραφίας», ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολεχ Βολοσίν. Και πρόσθεσε: «Η Ανατολική Ευρώπη περιγράφεται σαν να μην είναι πνευματικά ίση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σύμβολα των Ναζί μπορείς να τα δεις σε κάθε ματς στην Αγγλία. Αυτό σημαίνει πως οι φίλαθλοι δεν πρέπει να πάνε στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;».

Ο πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε πως κανένας από τους φιλάθλους που θα επισκεφτούν τη χώρα του δεν διατρέχει κίνδυνο λόγω της καταγωγής του, ενώ χαρακτήρισε «σπάνια» τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα.

Προληπτικά η Αστυνομία της Πολωνίας προέβη τη Δευτέρα στη σύλληψη 42 μελών συμμοριών, πολλοί εκ των οποίων συνδέονταν με παρακρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στα γήπεδα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο πιο διάσημος χούλιγκαν της Λέγκια Βαρσοβίας, ο επονομαζόμενος Στάρουχ, που θεωρείται διασημότητα στην Πολωνία.

Πάντως στο ρεπορτάζ του BBC προβάλλονται εικόνες από μυστικό στρατόπεδο ναζιστών στην Ουκρανία που προετοιμάζονται για χτυπήματα κατά την διάρκεια του Euro.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε