Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Προειδοποιήσεις Σίλβα για την Πορτογαλία

REUTERS
REUTERS
Ο Καβάκο Σίλβα προειδοποίησε την επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές στις 5 Ιουνίου, ότι θα έχει να επιλύσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα που έδωσε την Πέμπτη την εντολή διάλυσης της Βουλής και προκήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου, προειδοποίησε την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, ότι θα έχει να αντιμετωπίσει ” μία πρωτοφανή οικονομική κρίση “.
 
Η απόφαση του Πορτογάλου προέδρου ήρθε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα της Ιβηρικής, στην επίκληση βοήθειας για οικονομική διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έπραξαν νωρίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία.
 
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοσέ Σόκρατες παραιτήθηκε μετά την καταψήφιση από τη Βουλή του πακέτου μέτρων λιτότητας, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αγορές να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα, να εκτοξεύσουν το άνοιγμα των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας σε νέα ιστορικά υψηλά από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και να της ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης τοτ ΔΝΤ και της ΕΕ.
 
” Πήρα την απόφαση να προκηρύξω γενικές εκλογές, δεδομένης της πολιτικής κρίσης που υπάρχει, όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία της κυβέρνησης μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στη λήψη μέτρων που θα βοήθησουν τη χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει “, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πορτογάλος πρόεδρος.
 
Η οικονομική κρίση κλιμακώθηκε την Πέμπτη καθώς επισήμως κοινοποιήθηκε η αποτυχία του προϋπολογισμού του 2010, να πιάσει το στόχο που είχε θέσει για μείωση του ελλείμματος.
 
” Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση “, επεσήμανε ο Καβάκο Σίλβα, που προειδοποίησε ότι ” τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο βαθιά που κανένας δεν θα πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη “.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε