Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Προειδοποίηση ΔΝΤ σε Αλβανία για συνέπειες από την κρίση

Προειδοποίηση ΔΝΤ σε Αλβανία για συνέπειες από την κρίση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεση που έστειλε πριν από δύο μέρες, προειδοποιεί τη χώρα για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Ο κίνδυνος οφείλεται στο γεγονός ότι η Αλβανία έχει εμπορικές, τραπεζικές και εργασιακές σχέσεις με Ελλάδα και Ιταλία. Η κάθε αλλαγή στο τραπεζικό σύστημα των δύο αυτών χωρών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Αλβανία, όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η μη ξόφληση των δανείων από τους δανειολήπτες, από 3% πριν από την κρίση στην Ευρωζώνη, έφτασε τώρα το 18%, ξεπερνώντας κατά 6 μονάδες το επιτρεπτό όριο.

Το ΔΝΤ καλεί την αλβανική κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό χρέος ζητώντας την μείωσή του κατά 20% από το 60% συνολικά και απαιτεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προοπτικής.
Χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση μισθών και συντάξεων την στιγμή που έχει μειωθεί το ποσοστό συγκέντρωσης χρημάτων από τους φόρους.

Άμεση αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε δήλωσε: “Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε η αλβανική οικονομία να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο, ή διόλου από τις εξελίξεις στην περιοχή, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάμιξη της οικονομίας των γειτονικών χωρών στην αλβανική οικονομία”.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο των τραπεζών είπε: “Οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Αλβανίας και είναι σε καλή οικονομική κατάσταση”.

Ο Αλβανός αξιωματούχος είπε ότι υπήρξε αύξηση των εσόδων στη χώρα και ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από την πολιτική της αύξησης μισθών και συντάξεων.

Διαβάστε επίσης: Τέλος στην Ελλάδα που ξέραμε – Μας βάζουν σε ”γύψο”- κηδεμονία καθώς αποκλειόμαστε για τουλάχιστον μία δεκαετία από τις αγορές

ΤΟ NEWSIT ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε