Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Προφυλάκιση 14 ατόμων που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση

REUTERS
Δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 14 ατόμων που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και να σχετίζονται με την αλ Κάιντα.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 14 ανθρώπων που πρόκειται να δικαστούν με την κατηγορία ότι είναι «μέλη» της αλ Κάιντα και ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ χθες.
 
Οι ύποπτοι είχαν συλληφθεί την 12η Ιουλίου, πριν από την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
 
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι το δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας έδωσε εντολή οι 14 να προφυλακιστούν και απελευθέρωσε άλλο ένα άτομο. Ένας από τους υπόπτους φέρεται να είχε πραγματοποιήσει αναγνώριση στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλες διπλωματικές αποστολές.
 
Η αστυνομία κατέσχεσε 700 κιλά νιτρικού αμμωνίου, ενός βασικού συστατικού για την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών, σε έφοδο που πραγματοποίησε σε ένα σπίτι στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.
 
Η αστυνομία έκανε επίσης εφόδους σε δύο δυτικές επαρχίες μετά την ανακάλυψη των εκρηκτικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ύποπτοι, που συνδέονται με μια οργάνωση η οποία δρα στο Αφγανιστάν, σχεδίαζαν την επίθεση για να εκδικηθούν το θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιδρομή επιλέκτων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν την 2α Μαΐου.
 
Η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει συχνά ισλαμιστές τους οποίους χαρακτηρίζει συνδεδεμένους με την αλ Κάιντα–ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτούς σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
 
Εξτρεμιστές συνδεδεμένοι με την αλ Κάιντα είχαν διεκδικήσει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις του 2003 οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 60 ανθρώπους και τραυματίσει εκατοντάδες στην Κωνσταντινούπολη.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε