Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Προηγείται ο Ομπάμα, αλλά υστερεί στα οικονομικά

Προηγείται ο Ομπάμα, αλλά υστερεί στα οικονομικά

Η δημοσκόπηση δίνει στον Ομπάμα ένα προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, με 46% έναντι 42% του Ρόμνεϊ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με ελαφρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, όμως ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ κερδίζει έδαφος στις κατηγορίες που άπτονται των οικονομικών ζητημάτων, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ωστόσο, ο Ρόμνεϊ, πρώην επιχειρηματίας και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, επικρατεί του Ομπάμα στο πεδίο της οικονομίας συνολικά, με 47% έναντι 43%, στην κατηγορία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με 45% αντί 42%, στην αντιμετώπισης της ανόδου της τιμής των καυσίμων, με 44% έναντι 31%, αλλά και στο ζήτημα της μετανάστευσης, με 43% έναντι 39%.

Όσον αφορά τη σύνθεση του εκλογικού σώματος και των προτιμήσεών του, ο Ομπάμα συνεχίζει να διατηρεί ευρεία διαφορά 10 μονάδων (49-39%) στο γυναικείο τμήμα του, ενώ μεγάλο προβάδισμα διαθέτει και μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων (64% έναντι 24%), οι οποίοι αποτελούν έναν δυνητικά καθοριστικό πολιτικό παράγοντα σε πολλές κομβικής σημασίας Πολιτείες στις εκλογές του Νοεμβρίου: στη Φλόριδα, στο Κολοράντο, στο Νέο Μεξικό και την Αριζόνα.

Το 45% των ψηφοφόρων δηλώνει πως έχει θετική γνώμη για τον Ομπάμα, έναντι ενός 49% που διατείνεται το αντίθετο.

Μολαταύτα, το 81% των ερωτηθέντων κρίνουν πως ο Ομπάμα είναι «ευχάριστος», έναντι 63% που σκέπτονται το ίδιο για τον Ρόμνεϊ.

«Ο Ομπάμα διατηρεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις γυναίκες και θεωρείται ως ο υποψήφιος με την μεγαλύτερη κατανόηση στις ανάγκες τους. Θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις έγνοιες του μέσου Αμερικανού», τονίζει ο Πίτερ Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου.

«Ο Ρόμνεϊ παρουσιάζεται να διατηρεί ένα προβάδισμα στα οικονομικά ζητήματα, το οποίο είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Μπράουν.

Η σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 11 με 17 Απριλίου, με δείγμα 2.577 ενηλίκους και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ορίζεται στο ±1,9%.

Σε άλλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό των Τάιμς της Νέας Υόρκης και του τηλεοπτικού δικτύου CBS, οι δύο υποψήφιοι φέρονται να είναι ισοδύναμοι στην μάχη για την προεδρία με ποσοστό 46% ο καθένας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε