Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο ζητά αποζημίωση από την κυβέρνηση της Δανίας

REUTERS
Ένας Δανός, πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, προσέφυγε κατά της Κοπεγχάγης την οποία θεωρεί “συνεργό” στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστη σε κέντρα κράτησης στο Αφγανιστάν και στην αμερικανική βάση στην Κούβα.

Ο Σλιμάν Χατζ Αμπντεραχμάν κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργείου Άμυνας της Δανίας, όπως είπε ο δικηγόρος του, Τίγκε Τρίερ, καθώς πιστεύει ότι το υπουργείο είναι συνυπεύθυνο για τη μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές κατά τις 741 ημέρες που παρέμεινε κρατούμενος στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν και στο Γκουαντάναμο.
 
Ο 37χρονος Αμπντεραχμάν, οι γονείς του οποίου κατάγονται από την Αλγερία, ζητά αποζημίωση ύψους 6.700 ευρώ (50.000 κορώνες Δανίας). Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2001 στο Πακιστάν και παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Τον Φεβρουάριο του 2004 απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο και στάλθηκε στη Δανία.
 
Ο ίδιος είχε δηλώσει στα δανικά μέσα ενημέρωσης πως όταν συνελήφθη κατευθυνόταν προς την Τσετσενία προκειμένου να πολεμήσει τους Ρώσους στο πλευρό των “αδελφών μουσουλμάνων” του.
 
Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα αποζημιώσει 16 πρώην κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που θα τους δώσει.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε