Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Πρώην υπουργός κόλαφος κατά Σαρκοζί – «Βάναυση και προσβλητική η εξουσία του»

ΦΩΤΟ REUTERS

Άλλοτε σύμμαχος, πλέον κατήγορος για τον Νικόλα Σαρκοζί ο Ερβέ Μορέν. Δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίζει κρίσεις ο Γάλλος πρόεδρος, με τη δημοτικότητά του σε… ελεύθερη πτώση.

Ο Μορέν, υπουργός του της Άμυνας επί 3,5 χρόνια, κεντρώος και πρώην σύμμαχος του Σαρκοζί, χαρακτηρίζει την εξουσία του πρώην φίλου και νυν εχθρού «βάναυση, προσβλητική και συχνά αναξιοπρεπή» και ζητά μια…. «νηφάλιας» εξουσία.

Σε ένα βιβλίο με τίτλο «Σταματήστε να περιφρονείτε τους Γάλλους», ο Ερβέ Μορέν, που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό, τον Νοέμβριο, κρίνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί έχει δημιουργήσει μια απεικόνιση της εξουσίας κατά τη δική του εικόνα: Βάναυση, προσβλητική και μερικές φορές αναξιοπρεπή.

«Αισθανόμαστε άσχημα όταν χτυπά, δέκα φορές στον ώμο τον Μπαράκ Ομπάμα για να δείξει ότι είναι ‘φίλοι’…συμπεριφορές ‘μικρού αγοριού’ (…), χωρίς αμφιβολία. Και ιδιότροπου μικρού αγοριού», συνεχίζει ο πρόεδρος του Νέου Κέντρου, ένα μικρό κόμμα που θα περιλαμβάνει μια συνομοσπονδία κεντρώων σχηματισμών και θα παρουσιάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Ερβε Μορέν επικρίνει «τη στρατηγική του περιστρεφόμενου δερβίση», ενός πρόεδρου που του «λείπει ένα μακροπρόθεσμο όραμα».

«Η Γαλλία, κατά την άποψή του, είναι μια κατακερματισμένη αγορά. Απευθύνεται λοιπόν σε «κατηγορίες» ή σε «πελατείες χωρίς φροντίδα για τη γενική συνοχή», εκτιμά.

«Μερικές φορές ο ανεμοδείκτης πρέπει να έχει πονοκέφαλο. Αυτά τα τρία χρόνια (…) συχνά μου προκαλούσαν ζαλάδα και την εντύπωση ενός μεγάλου χάους», σημειώνει.

Και για να απαριθμήσουμε: η φορολογική ασπίδα (η οποία βάζει πλαφόν στη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων), «μια πραγματική αποτυχία, και για την πλειοψηφία, ένας πραγματικός κόλαφος». Οι συζητήσεις για την εθνική ταυτότητα και την εκκοσμίκευση: μία «εργαλειοποίηση των θρησκειών σε μια προσπάθεια να ανακατακτηθεί ένα εκλογικό σώμα, αφόρητη και απεχθής».

Στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου του 2010, ενώ ο πρόεδρος εκθειάζει μια «φανταστική ατμόσφαιρα», χωρίς «κραυγή διαμαρτυρίας» και με «πολλά ζήτω», ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν του είχε πει: «Το είδες, έχει τόσο χάσει την επαφή με την πραγματικότητα που έχει ξεχάσει ότι αυτοί που επετράπη να σταθούν κατά μήκος των οδοφραγμάτων (στην παρέλαση) είχαν εκ των προτέρων επιλεγεί».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε